Premium

Beste snelschaker van Hilversum: ’Hartstikke leuk en een gezellige sfeer’

Beste snelschaker van Hilversum: ’Hartstikke leuk en een gezellige sfeer’
Han van Leeuwen, met zijn 82 jaar de nestor van het snelschaken.
© Foto’s Studio Kastermans/Ben den Ouden
Hilversum

„Mensen schaken tegenwoordig veel op internet, maar het is natuurlijk ook hartstikke leuk om in zo’n gezellige sfeer tegen anderen te spelen”, aldus Henk Cornelissen bij het Hilversums Open Snelschaakkampioenschap maandagavond in horecagelegenheid Mout.

„Ik heb veertig jaar niet geschaakt en doe het sinds vier weken weer”, zegt de 75-jarige Rob Loois. „Ik heb vroeger wel competitie geschaakt. Maar toen jaren niet meer. Bij de Hilversumse ouderenvereniging werd er geschaakt en ik ben het ook maar weer gaan proberen. Ik heb me hier ook gelijk voor aangemeld.”

Het snelschaaktoernooi werd voor het gehouden in 2018 naar aanleiding van het Tata Chess toernooi. In het kader van ’Tata on tour’ deed het grootste toernooi van de wereld Hilversum toen aan. „Tata Chess is het Wimbledon van het schaken”, vertelt mede-organisator Cornelissen. „De toppers speelden toen een dag in Beeld en Geluid en het was de bedoeling om daarom heen wat schaakevenementen te organiseren. Dit snelschaaktoernooitje was zo’n succes dat we het sindsdien hebben voortgezet.”

Concentratie

Want schaken wordt verrassend genoeg ook weer steeds populairder. Met de wat hippere wereldkampioen Magnus Carlsen als boegbeeld wordt het ook door de jongeren weer steeds meer gespeeld.

„Bij de Hilversumse schaakclub HSG hebben we zelfs even een ledenstop voor de jeugd moeten inlassen. En in deze tijd waarin heel veel vluchtig is, is het natuurlijk fantastisch voor jongeren om ergens geconcentreerd mee bezig te zijn. Daarbij leert het je eerst te denken voordat je iets doet.”

Beste snelschaker van Hilversum: ’Hartstikke leuk en een gezellige sfeer’
De felbegeerde snelschaakbokaal.

En ook bij ouderen houdt het de hersenen duidelijk scherp. „Kijk eens wat ik heb”, zegt Han van Leeuwen bij aankomst terwijl hij trots twee bierviltjes omhoog houdt. „Die heb ik hier vorig jaar gewonnen.” Op de viltjes staat ’€ 5,-, te besteden bij Mout’. „Ik heb het toernooi toen niet gewonnen hoor. Ik was met 81 jaar toen de oudste deelnemer. Nu ben ik 82 jaar.”

De eerste maandagavond na de start van het officiële Tata Chess toernooi weet de oud-voorzitter van HSG dat de Stichting Hilversum Schaakt (met daarin vooral HSG-ers) de borden weer heeft klaar gezet. Hij heeft er ook deze editie weer zin in. „Ik doe het graag en vind het gezellig. En ik heb ook nu geen illusies hoor. Ik doe mijn best en als ik verlies dan is dat zo. Dat hoort bij het spel. Je moet niet moeilijk doen, maar het moedig dragen.”

Entourage

Even later heeft hij al vier potjes verloren. „Hoe het gaat? Slecht! Ze hebben me ook in de hoogste groep gezet”, gromt hij, als hij aan zijn jasje getrokken wordt omdat zijn volgende tegenstander alweer klaar staat. Met gezellig kroeggeluid op de achtergrond, zitten de heren met 10 minuten per persoon per wedstrijd al snel weer in opperste concentratie.

„Normaal spelen we met HSG in een school. Dit is natuurlijk een veel leukere entourage”, aldus Cornelissen, over de vleugel die in het gezellige Mout is ingericht voor de schakers. Het café stelt ook wat prijsjes beschikbaar. De hoofdprijs is echter ’de bokaal’, een glazen bierglas met inscriptie. Cornelissen: „Het leuke is dat het ook spelers aantrekt die geen lid van een club zijn. We hebben een A- en een B-groep. De eerste is voor clubschakers en de tweede voor thuisschakers.”

De eerste groep bestaat uit vijftien liefhebbers, de tweede uit zestien. Loois behoort dus tot de laatste.

„Maar ik vind het wel spannend hoor. Vorige week werd ik bij de ouderenvereniging nog aangesproken omdat ik zo zat te trillen. Ze grapten zelfs, pas op voor je hart.” Tijdens de wedstrijden kan hij dan ook nauwelijks een tel zijn vingers stil houden. Na drie ronden heeft hij slechts één wedstrijd gewonnen. Zijn verwachtingen waren vooraf ook al niet te hoog gespannen. „Wat ik ervan verwacht? Helemaal niets! Behalve dan heel veel gezelligheid!”

Hij won dan ook niet. De bokaal voor de beste snelschaker van Hilversum ging naar Youri Gerritse.

Meer nieuws uit Sport Regionaal