Premium

Verzameling Van De Velden: Startnummer van een afgelaste Egmond Halve Marathon

Verzameling Van De Velden: Startnummer van een afgelaste Egmond Halve Marathon
© Foto Karel Delvoye

Een verwaaid startnummer op het strand, hoe dat zo?

Het startnummer staat symbool voor de enige editie die in de historie van de Egmond Halve Marathon is afgelast. We spreken dan over de jaargang 2010.

Huh, ’de halve van Egmond’ staat toch bekend om de heroïek?

Dat klopt. In voorgaande afleveringen gierde de wind, spookte en bulderde de zee en striemde de regen, hagel of sneeuw. En hoezeer Moeder Natuur zich ook deed gelden, nimmer kwam het tot een afgelasting.

Waarom werd dan de stekker uit de 38e aflevering getrokken?

Om eerlijk te zijn was het, vanuit de organisatie, een ongewilde knieval. Niet Le Champion wilde dat de race niet doorging, maar er lag een negatief advies van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen (GHOR). De dienst die de inzet van ambulances en overige medische voorzieningen coördineert, vreesde dat de normale aanrijtijd door het winterse weer niet gehaald zou worden en dat door het lange, wijde loperslint op het strand de manoeuvreerruimte te beperkt was. Burgemeester Hafkamp van de gemeente Bergen, waartoe Egmond aan Zee behoort, zag zich zodoende genoodzaakt haar veto over de doorgang uit te spreken. Een dag eerder was dat overigens ook het geval bij Egmond-Pier-Egmond, de mountainbikestrandrace dat tezamen met de ’halve’ het Egmond-tweeluik vormt.

De hoon zal groot zijn geweest, zeker?

Dat viel mee. Natuurlijk overheerste de teleurstelling en waren er afkeurende reacties, maar er was ook begrip. En de burgemeester begreep de ontgoocheling en het ongeloof. ,,Ik vind het rot voor de deelnemers, omdat ik besef dat velen hier keihard voor hebben getraind. De risico’s waren echter te groot. Een goede medische begeleiding zou onontbeerlijk zijn geweest en als die niet kan worden geboden, houdt het domweg op.’’

Wat dacht Cees Lansbergen, de initiator van de ooit ’wilde race’, ervan?

De zojuist gepensioneerde directeur van Le Champion liet niet in zijn ziel kijken. Dat was vermoedelijk ook uit piëteit met Simone Richardson, voor wie ’Egmond’ haar vuurdoop was. Hij besefte dat een beroerdere start nauwelijks denkbaar was. Iets wat zij ook beaamde: ,,Met pijn in het hart is het besluit genomen.’’

Meer nieuws uit Sport