Premium

Loosdrechter Koen van der Plas uitgeroepen tot beste sommelier: ’Ik vond wijn eerst niet te zuipen’

Loosdrechter Koen van der Plas uitgeroepen tot beste sommelier: ’Ik vond wijn eerst niet te zuipen’
Loosdrechter Koen van der Plas is door Michelin uitgeroepen tot beste sommelier van Nederland.
© Foto Anko Stoffels
Loosdrecht

Voor Koen van der Plas kan 2020 al niet meer stuk. De in Loosdrecht woonachtige wijnkenner kreeg maandag de Sommelier Award. Dat gebeurde tijdens de uitreiking van de Michelinsterren in theater DeLaMar in Amsterdam. ,,Deze prijs zag ik in de verste verte niet aankomen’’, aldus de Van der Plas.

De Sommelier Award wordt sinds drie jaar uitgereikt aan een wijnkenner die het afgelopen jaar furore heeft gemaakt. Dat Van der Plas werd uitverkoren was een verrassing voor de in Wognum geboren Loosdrechter. ,,Alle mooie dingen komen momenteel samen in mijn leven. Ik heb een nieuw huis en een nieuwe baan en dan komt deze prijs er ook nog bij.’’

Volgens de jury is Van der Plas ’een man die de contrasten graag opzoekt’. Van der Plas kan zich wel vinden in die kwalificatie. ,,Daarnaast concentreer ik me op lokale wijnen. Als een chef-kok een lammetje uit de streek opdient, hoef je er toch geen wijn uit Chili bij te zoeken?’’ Van der Plas beveelt zelfs Nederlandse wijnen aan. ,,In ons land heb je 150 verschillende wijnhuizen. Daar zitten zeker lekkere wijnen tussen.’’

De sommelier verruilde recent het driesterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen voor Kasteel Heemstede, een restaurant in Houten waarover hij samen met Ollie Schuiling de leiding heeft.

Van der Plas leerde pas op latere leeftijd de smaak van wijn kennen. ,,Ik vond het eerst niet te zuipen! We hadden een zuipkeet in Oosterblokker en daar dronken we alleen maar bier. Al dat zuur in die wijn, echt verschrikkelijk vond ik dat’’, zo vertelde Van der Plas ooit.

Het is overigens niet de eerste keer dat Van der Plas wordt onderscheiden voor zijn wijnkennis. In 2014 is hij door Gault & Millau al uitgeroepen tot ’meest getalenteerde sommelier’. Deze zelfde culinaire organisatie eerde hem vorig jaar al als sommelier van het jaar. Wat Michelin nu dus ook doet.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.