Premium

Ajax-trainer Erik ten Hag tevreden over trainingskamp in Doha: ’De totale spirit is goed’

Ajax-trainer Erik ten Hag tevreden over trainingskamp in Doha: ’De totale spirit is goed’
Erik ten Hag: ,,We moeten directer worden naar de goal toe. De bal moet tegen de touwen.’’
© Foto ANP/Maurice van Steen
Doha

In Qatar hoopt Erik ten Hag met Ajax deze week een goede basis te hebben gelegd voor een geslaagde tweede seizoenshelft, waarin de succesrijke trainer met zijn ploeg op drie fronten voor de prijzen gaat.

De absentie van Daley Blind, die testen ondergaat nadat bij hem een ontstoken hartspier was ontdekt, is een tegenvaller, maar verder lacht het leven de Ajacieden en Ten Hag toe.

Hoe is de selectie aan het nieuwe jaar begonnen?

„Eind vorig jaar waren de spelers moe. Fysiek maar zeker ook mentaal. Het is goed geweest dat ze even afstand hebben kunnen nemen. Ze zijn fris en vol energie teruggekomen. Ik vind de totale spirit goed. Er zit veel competitie in en kwaliteit. Al met al hebben we de accenten kunnen leggen die ik had willen leggen.”

Wat is een belangrijk verbeterpunt waar jullie aan werken dit trainingskamp?

„We winnen dit seizoen door goede pressie nóg meer ballen hoog op het veld dan vorig jaar. Alleen het rendement is lager. Dat moet omhoog. We moeten directer worden naar de goal toe. De bal moet tegen de touwen. We hebben heel veel goals gemaakt, maar het kan dus nóg beter.”

Is er bij jullie begrip voor de kritiek die Ajax heeft gekregen voor de keuze om een trainingskamp te beleggen in Qatar?

„Wij zijn als bvo een maatschappelijke organisatie, dus we moeten ook onze verantwoordelijkheid nemen. Tegelijkertijd zeg ik dat we niet alle wereldproblematiek kunnen oplossen. We kunnen wel een steentje bijdragen. Door hier te zijn, is er in Nederland meer aandacht voor het probleem met de arbeiders in Qatar. Dat dat niet ons eerste doel is, is duidelijk. We zijn hier om te trainen en de goede trainingsfaciliteiten staan voorop. Maar door hier te zijn, is er meer discussie en kunnen we zo een heel klein steentje eraan bijdragen, dat hier ook goede arbeidsvoorwaarden worden gecreëerd. Dan vervullen wij onze job.”

Hoe lang moet Ajax het doen zonder Daley Blind?

„Het allerbelangrijkste is zijn welzijn. Hij is net getrouwd, heeft een kindje. Daar heeft hij verantwoordelijkheid voor te nemen. Ik heb geconstateerd dat Daley ontzettend gretig is. Hij wil het veld op, is niet tegen te houden. Hij vindt het vreselijk, dat hij ’on hold’ wordt gehouden.’’

,,Maar zijn gezondheid staat voorop. De dokter bewaakt dat. Die moet groen licht geven. Daar kan Daley niet op wachten. En ook voor mij geldt dat als zijn gezondheid goed is, ik ook niet kan wachten tot hij terugkeert in de groep. Maar hoe lang dat duurt, is niet te zeggen.”

Moet Ajax bang zijn voor het vertrek van spelers in deze transferwindow?

„Ik acht hen zo intelligent dat ze daar niet mee bezig zijn. We hebben een goede groep met jongens die het naar hun zin hebben. Ze hoeven niet te vertrekken in de winter. Dat we in de zomer een andere discussie hebben, is helder. Maar deze spelers beseffen dat ze een team vormen en een proces in zijn gegaan. Dat willen we met elkaar afmaken. Ze zien perspectief om titels te winnen met deze groep en ze hebben er samen plezier in. Een speler die op dit moment naar een andere club gaat, heeft ook aanpassing nodig en daarmee zet hij misschien wel een mooie zomer op het spel.”

Directeur voetbalzaken Marc Overmars heeft aangegeven dat een vertrek van u in de zomer voor de club onbespreekbaar is. Hoe staat u zelf daarin?

„Ik heb een driejarig contract getekend en ik ben nog nooit in mijn leven ergens naar op jacht geweest. Behalve dan naar mijn meisje… Toen ik assistent-trainer was, kon ik zo vaak hoofdtrainer worden. Maar ik was bezig met een bepaald traject en had plezier. Dan denk je toch niet aan iets anders. Maar soms komt er iets op je weg en maak je een afweging. Dan kan het wel zo zijn dat het voor alle partijen het goede moment is om een bepaalde keuze te maken. Maar het kan ook zijn dat ik bij Ajax ooit weer een nieuw project aanga. Op dit moment is dat allemaal geen issue en ben ik alleen bezig met dit seizoen. We willen titels pakken. We spelen op drie fronten mee en daar moeten we vol voor gaan.”

Meer nieuws uit Ajax