Premium

’Tussenpaus’ Kruys wacht een zware opgave bij IJsselmeervogels

’Tussenpaus’ Kruys wacht een zware opgave bij IJsselmeervogels
’Tussenpaus’ Gert Kruys was zaterdag aandachtig toeschouwer op de Westmaat.
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Bunschoten

Een beroerd einde aan een roerige week. IJsselmeervogels verloor zaterdagmiddag, nadat het eerder in de week afscheid had genomen van hoofdtrainer Ted Verdonkschot, de topper van koploper HHC Hardenberg met 1-2. Misschien niet helemaal verdiend, maar de opvolger van de ontslagen coach uit Haarlem, Gert Kruys, wacht in elk geval een pittige taak om de Rooien nog kampioen te maken van de tweede divisie.

Kruys werd aan het eind van de week benaderd door de technische mensen van Vogels met de vraag of hij tot de zomer de functie van trainer wilde vervullen op De Westmaat, waar hij eerder al in 2014 werkzaam was. „Ik was verbaasd, zag het ontslag van Ted echt niet aankomen. Ik heb ook wel enige bedenktijd gevraagd, maar de accu is inmiddels weer opgeladen en IJsselmeervogels is natuurlijk een fantastische club.” Er moesten nog wat details worden geregeld met DOVO, waar hij dit jaar tussentijds vertrok, maar inmiddels staat niets een tweede periode bij Vogels meer in de weg.”

Al met al heeft Vogels een beroerde week achter de rug qua planning. Enkele dagen voor een enorm belangrijke wedstrijd je trainer aan de kant schuiven, het is op zijn zachtst gezegd onhandig. Beter was de technische leiding direct na het laatste duel uit de heenronde gaan praten met de sleutelspelers, om te peilen hoe het met het draagvlak zat van de trainer. Dan waren ze er al drie weken geleden achtergekomen dat het nog steeds niet goed zat en dat de onvrede de kop weer opgestoken was.

Rouwig

Het was bepaald geen geheim dat het niet echt boterde tussen spits Danny van den Meiracker en Verdonkschot, die vond dat de aanvaller te gemakkelijk inschuivende verdedigers liet lopen en z’n puntspeler daarom zelfs op de bank posteerde. „Of ik de vraag al heb gehad of ik deze machtsstrijd heb gewonnen”, zei Van den Meiracker zaterdag na de wedstrijd. „Nee, want het is ook helemaal geen machtsstrijd geweest. En onvermijdelijk was het ontslag van Ted volgens mij ook niet, zo’n beslissing is altijd aan andere mensen, al is het duidelijk dat ik er niet echt rouwig om ben.”

De kop van de trainer was niet geëist, wél waren er aanpassingen nodig, zo oordeelde een fors deel van de spelersgroep. „Ik moet zeggen dat de trainingen van Ted eentonig waren, saai eigenlijk. We wilden wat anders, vorig jaar al. En dan vooral op tactisch en communicatief vlak. Op een gegeven moment was gewoon niet voldoende vertrouwen meer in de trainer bij een flinke groep spelers. Misschien is het echt wel beter voor ons dat er nu een frisse wind gaat waaien, dat er een man komt in wie we vertrouwen hebben.”

Wereldgoal

Assistent Rick Testa La Muta, die zaterdag de honneurs waarnam („als ze me hadden gevraagd, had ik het seizoen afgemaakt, ik heb de papieren”), kon Vogels niet op het winnende pad helpen. In een matige topper kwam de thuisploeg op 1-0 na een prachtige omhaal van Van den Meiracker, maar boog het in de tweede helft voor de bezoekers uit Overijssel. De 1-1 viel uit een penalty van Rob van der Leij na hands van Marciano van Leijenhorst, waarna het door diezelfde Van der Leij ook nog 1-2 werd. De voorzet van Nick de Bondt had nooit verstuurd mogen worden, de kopbal van de spits van Hardenberg had er nooit in gemogen.

IJsselmeervogels: Schaap, Buitenhuis, Monteiro (62. Van Diermen), Van Leijenhorst, Justiana, Stout (79. Akla), Achraf, Van Riel, De Harder (65. Van de Laar), Van den Meiracker, El Azzouti.

Meer nieuws uit Sport Regionaal