Premium

Underdog Spakenburg sleept puntje uit het vuur bij Koninklijke HFC

Underdog Spakenburg sleept puntje uit het vuur bij Koninklijke HFC
Spakenburg-aanvoerder Berry Beijer probeert Sam van Huffel van HFC van de bal te krijgen.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Haarlem

Het is even wennen dat Spakenburg zich anno 2020 bij Koninklijke HFC in Haarlem-Zuid meldt als underdog. Met de nieuwe realiteit eenmaal geaccepteerd, zullen de spelers, de technische staf en de meegereisde toeschouwers van Spakenburg tevreden zijn geweest met het behaalde punt: 1-1.

Bij het thuispubliek werd voor de wedstrijd gekscherend gesproken over ’HFC één’ tegen ’HFC twee’. Vanzelfsprekend het gevolg van de nodige koninklijke lievelingetjes die recent de overstap naar ’de Blauwen’ maakten. De bliksemflits op links Kevin Sterling. Het door een knieblessure teruggeworpen toptalent Rob Castien. De van een kortstondig uitstapje naar Cyprus teruggekeerde spits Robin van Eindhoven en volgend seizoen die andere spits: Floris van der Linden.

Doordat Spakenburg-coach Eric Meijers van de drie ’Haarlemmers’ alleen Castien in de basis liet starten, stierven de commentaren langs de lijn al snel uit. „Nee, ik heb geen rekening gehouden met welke voetballers van ons een HFC-verleden hebben”, zei Meijers. „Ik heb simpelweg gekozen voor de beste elf.”

Jacht

Al snel werd duidelijk dat Spakenburg er geen behoefte aan had om doldriest op jacht te gaan naar de drie punten. De tiende positie op de ranglijst schreeuwt dan ook om de nodige voorzichtigheid. Na een kleine twintig minuten werd de wedstrijd voor Spakenburg ineens een stuk eenvoudiger toen Pires Tavares een makkelijk gegeven strafschop benutte. Koninklijke HFC schrok zich een ongeluk van de beslissing van scheidsrechter Bijl om de bal op de stip te leggen. De mislukte sliding van verdediger Oscar Wilffert was allerminst wild en Bijl had even daarvoor heel wat pittigere overtredingen toegestaan.

Hoe dan ook, Vince Gino Dekker was in het strafschopgebied op weg naar de achterlijn, voelde dat Wilffert kwam inglijden en dook handig naar de grond. Direct na de voorsprong had Spakenburg door moeten pakken. De mentale opdoffer bij de Haarlemmers was voelbaar. Weer bij zinnen probeerde de ploeg van trainer Gertjan Tamerus de opgelopen schade veel te gehaast te repareren. Maar Spakenburg profiteerde niet. De thuisploeg herpakte zich en begon aan een belegering van het Spakenburgse doel.

Standhouden

Tot vijf minuten na de rust hield Spakenburg stand en had het kans om via een aantal counters HFC nog wat meer pijn te doen. Zo schoot Roy Castien vlak voor de rust de bal uit een vrije trap vanaf ruim dertig meter rakelings naast. In de tweede helft nam de druk van HFC nog wat meer toe. Een hoekschop leidde de onvermijdelijke gelijkmaker in. De slecht genomen bal vanaf links werd gemeen met de hak verlengd door Khalid Tadmine en bij de eerste paal binnengetikt door toekomstig Spakenburger Floris van der Linden.

Het was het eerste bewijs van de boomlange spits dat hij zaterdag de clubkleuren van Koninklijke HFC verdedigde en niet die van Spakenburg. Het tweede bewijs leverde Van der Linden tien minuten later toen hij ter hoogte van de middenlijn Tavares hard onderuit schoffelde, wat hem geel oplevere.

In de slotfase mocht trainer Eric Meijers blij zijn dat hij Leon ter Wielen onder de lat had staan. Met een geweldige reflex kreeg de doelman zijn hand tegen de bal na een gekraakt schot door middenvelder Van Huffel.

Spakenburg: Ter Wielen, Beijer, Van der Neut, Werkman, Will, Castien (78. Versteeg), Tavares (68. Koelewijn), Bitter (72. Sterling), Van den Houten, Ghaddari, Dekker.

Meer nieuws uit Sport Regionaal