Duizenden euro’s schade aan abri’s; eigenaar Exterion Media vierkant achter optreden Huizer burgemeester

Duizenden euro’s schade aan abri’s; eigenaar Exterion Media vierkant achter optreden Huizer burgemeester
© Foto: Eddie de Paepe
Huizen

De elf abri’s die in Huizen tijdens oud en nieuw door vuurwerkvandalen onder handen zijn genomen hoeven niet vervangen te worden. Dit meldt eigenaar Exterion Media. De schade loopt volgens het bedrijf desondanks in de duizenden euro’s.

Onbekenden lieten tussen ruwweg elf uur ’s avonds en een uur ’s nachts een spoor van vernieling achter in en rond de Centrale Zone in Huizen. Met zwaar vuurwerk werden ruiten en reclamedisplays van elf bushokjes kapot gemaakt. Tot grote verontwaardiging van burgemeester Niek Meijer, die spreekt van een ’volstrekt onacceptabele en onzinnige daad’. ,,De gemeenschap draait op voor de kosten. Wij allemaal dus. Dat is ontoelaatbaar!”

Klemmend beroep

De burgemeester heeft daarom inmiddels via de pers en de gemeentelijke website een klemmend beroep op de daders gedaan. ,,Jullie hebben andermans eigendom vernield. Neem jullie verantwoordelijkheid en meld je bij ons!”

Stevig gesprek

Samen met Exterion Media wil Meijer de rekening bij de daders leggen. Zij hebben een week de tijd gekregen om zich bij de politie, gemeente of de eigenaar van de abri’s te melden. ,,Er zal dan eerst een goed en stevig gesprek plaatsvinden”, licht de burgemeester toe. ,,Daarna gaan we in goed overleg proberen de schade op te lossen.”

Duizenden euro’s schade aan abri’s; eigenaar Exterion Media vierkant achter optreden Huizer burgemeester

Onbezonnen

Meijer hoopt dat de daders zich melden. ,,Ze hebben dit misschien in een onbezonnen moment gedaan, zonder zich daarbij de consequenties te realiseren. Het is niet te laat om tot inkeer te komen. Ik geloof in een tweede kans. Jezelf aangeven vereist moed, maar het is echt de beste optie die je kunt kiezen.”

Strafblad

Melden de daders zich niet, dan volgt aangifte bij de politie (en dus mogelijk een strafblad). Verder loven de gemeente en Exterion een beloning uit voor de gouden tip. Dit bedrag wordt verhaald op de daders en komt dus bovenop de opruimkosten van de gemeente en de herstelkosten van het bedrijf.

Steun

Managing director Eric Kip van de in Amsterdam gevestigde buitenreclame-exploitant staat vierkant achter de actie van de Huizer burgemeester. ,,Wij steunen elke actie waarbij getracht wordt de daders van vandalisme te achterhalen. Of dit nu onze eigendommen betreft of die van anderen. Vandalisme hoort niet thuis in onze samenleving. Wij helpen de burgemeester van Huizen daar waar dat gewenst en mogelijk is.”

Gebroken ruiten

De schade in Huizen loopt volgens Kip in de duizenden euro’s. ,,De abri’s hoeven gelukkig niet vervangen te worden maar moeten wel grondig worden hersteld. De eerste aandacht is uitgegaan naar het veiligstellen van de gebroken ruiten en alle andere losse onderdelen. Dat is nu gebeurd. Het herstel van de abri’s zal in de komende weken gebeuren.”

150.000 euro

De eigendommen van het bedrijf zijn ieder jaar tijdens de jaarwisseling doelwit van vandalen. ,,Door vrijwel het gehele land heen hebben we eigendommen die beschadigd worden. Onze totale kostenpost loopt tegen de 150.000 euro.”

Naast op straat in vele gemeenten van Nederland verzorgt Exterion Media de buitenreclame in onder meer 125 winkelcentra en 600 tankstations.

Lees ook: Elf bushokjes, vijf vuilnisbakken en zes verkeersborden vernield in Huizen

Huizer burgemeester Niek Meijer gaat achter vandalen aan die met zwaar vuurwerk elf bushokjes vernielden

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.