Huizer burgemeester Niek Meijer gaat achter vandalen aan die met zwaar vuurwerk elf bushokjes vernielden

Huizer burgemeester Niek Meijer gaat achter vandalen aan die met zwaar vuurwerk elf bushokjes vernielden
,,Melden de daders zich niet binnen één week, dan wil ik de druk opvoeren door aangifte te doen en een beloning uit te loven.”
© Foto’s: Studio Kastermans/Eddie de Paepe
Huizen

Burgemeester Niek Meijer zet alles op alles om de vernielers van elf bushokjes tijdens oud en nieuw te achterhalen. De daders krijgen een week de tijd om zich te melden. Doen ze dat niet, dan gaat de burgemeester zelf naar ze op zoek, onder meer door het uitloven van een beloning.

De bushokjes zijn tussen grofweg elf uur ’s avonds en een uur ’ s nachts met zwaar vuurwerk vernield. ,,De eerste melding was dat er drie bushokjes kapot waren”, vertelt Meijer. ,,Mijn wenkbrauwen gingen toen al omhoog. Ik vond dat al knap irritant.” Later werd duidelijk dat er maar liefst elf vernielde exemplaren waren, met name in de ’centrale zone’ (Huizermaatweg en omgeving). ,,Het gaat om mensen met verwerpelijk gedrag, die blijkbaar een route hebben gevolgd.”

Lopende band

Meijer wil die vernielzucht aan de lopende band niet laten passeren. Hij heeft daarom direct telefonisch contact gezocht met de eigenaar van de bushokjes. Dat is niet vervoerder Connexxion, maar Exterion Media. Dit Amsterdamse bedrijf bleek het helemaal eens met de aanpak die de Huizer burgemeester voorstelde.

Huizer burgemeester Niek Meijer gaat achter vandalen aan die met zwaar vuurwerk elf bushokjes vernielden
Een van de vernielde bushokjes, aan de Huizermaatweg.

,,Ik geef de daders vanaf maandag een week de tijd om zich te melden en spijt te betuigen. Dat kan bij mij - burgemeester@huizen.nl - of bij de gemeente, de politie, of de eigenaar. Doen ze dat, dan wil ik meedenken over een oplossing voor de schade. En daarbij ook kijken naar de draagkracht van de betrokkenen. Als ze zich melden, bied ik een veilige haven.”

Druk opvoeren

Doen de vandalen dat niet, dan wil Meijer ’de druk opvoeren’. Op de eerste plaats door aangifte te doen bij de politie, zodat de zaak in het strafrecht terecht komt. Op de tweede plaats door, samen met Exterion, een beloning uit te loven voor de gouden tip. ,,Ik wil de samenleving activeren, mensen aan het nadenken zetten”, licht de burgemeester toe. Heeft dit succes, dan wil hij ook de beloning verhalen op de daders. Dat komt dan bovenop het schadebedrag zelf én de opruimkosten die de gemeente heeft gemaakt. ,,Het vervangen van zo’n grote ruit van speciaal glas kost al vijf- á zeshonderd euro. En zo’n reclamedisplay tweeduizend.”

Huizer burgemeester Niek Meijer gaat achter vandalen aan die met zwaar vuurwerk elf bushokjes vernielden

De boodschap vanuit het gemeentehuis is dus dat de daders zich beter zelf kunnen melden, om erger - hogere schadevergoeding, strafblad, publiciteit - te voorkomen. ,,Ze moeten hun verantwoordelijkheid nemen, zelf voor de dag komen om dit op te lossen. Mocht het om minderjarigen gaan, dan doe ik hierbij een beroep op hun ouders. Dit soort gedrag is niet normaal. Dat mag en kan je niet goedpraten.”

Peanuts

Meijer benadrukt, ten slotte, dat hij er geen ’contingent agenten’ op wil zetten. ,,Ik wil geen capaciteit weghalen bij de politie. Strafrechterlijk gezien is dit natuurlijk peanuts.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.