Premium

Hilversummer Machiel Hulsman is de eerste horlogemaker van Nederland en beschikt (dus) over engelengeduld

1/8

Er was heel veel geduld en een enorme dosis doorzettingsvermogen voor nodig, maar nu kan Machiel Hulsman (42) volmondig zeggen dat hij voor de rest van zijn leven horlogemaker is. „Ik hoop het wel, ja. Ik kan me voorstellen dat ik dit op mijn tachtigste nog doe. Ik ga hiermee door zo lang ik kan. Ik vind dit zó ontzettend leuk!”

De Hilversummer studeerde bouwkunde en deed een opleiding in multimedia, waarna hij als consultant in de IT-sector terechtkwam. Hulsman was betrokken bij de grotere projecten van banken en verzekeringsmaatschappijen en raakte als zodanig ook verwikkeld in de bijbehorende politieke spelletjes. „Dat politieke wereldje heb ik eigenlijk nooit gewild. Op een gegeven moment zaten we in het zoveelste politieke spelletje en toen dacht ik: bah, ik ga wat anders doen.”

Wat, dat was best nog een lastige, zegt hij. „Er was een aantal punten dat ik belangrijk vond. Ik wilde iets met mijn handen doen, iets maken. Ik wilde werken met mooie materialen. Ik wilde iets ’uitvinden’, een idee ontwikkelen en dat ook daadwerkelijk tot uitvoering laten komen. ”

Terugblikkend had hij altijd al een passie voor mechanica, zo verzamelde hij wel al horloges. Maar de echte kiem werd gelegd toen hij samen met zijn vader een seminar over horloges in het Duitse Mannheim volgde. „Ik had dat mijn vader cadeau gedaan voor zijn vijfenzestigste verjaardag. Je moest een horloge uit elkaar halen en leerde een aantal dingen zoals schuren, polijsten, blauwen en perlage aanbrengen. Vervolgens ga je het horloge vergulden en weer in elkaar zetten. Uiteindelijk ga je dan naar huis met je ’eigen, zelfgemaakte’ horloge.”

Die ’voorwaarden’ kwamen voor hem samen in het vak van horlogemaken. „Ik vond de wijzers van mijn horloge niet zo mooi, dus ik dacht: met een zaagje, vijltje, boortje en een stukje metaal voor de wijzers kan ik dat toch zelf ook maken, hoe moeilijk kan het zijn? Vervolgens dacht ik: waarom dan ook niet de binnenkant? De techniek die erin zat wilde ik ook zelf kunnen ontwikkelen.”

Ommekeer

Die grote ommekeer in zijn leven was in 2013. De benodigde papieren behaalde hij in Schoonhoven. „Allemaal horlogeliefhebbers en vakmensen. Je wordt helemaal in dat vakmanschap en die passie gezogen. Dat was echt fantastisch!”

De eerste twee jaar deed hij het nog naast zijn werk, spendeerde menig uur in de avond en in het weekend aan de hobby die ooit zijn werk zou worden. Toen hij daarmee stopte, moest hij ook een aantal luxe dingen opgeven: hij verkocht zijn sportauto, boot en motor en kwam er een einde aan zijn vlieghobby. Hij lacht: „Het idee was om drie horloges in vijf jaar tijd te maken. Dat is er uiteindelijk één geworden.”

Veel tijd ging zitten in het aanpassen van de benodigde machines. „Je koopt een machine, maar dat is beslist geen ’plug and play’. Zo ben ik anderhalf jaar bezig geweest met het aanpassen van een tandwielfreesmachine, zodat ik een tandwieltje van 0,8 millimeter kon maken. Ook moest ik leren om 3D te ontwerpen. Heel veel dingen moet je zelf uitvinden; wat je allemaal met metaal kunt doen en berekenen van een uurwerk. Dat alles helemaal van ’scratch’.”

Hij geeft toe dat hij heus wel eens moeilijke momenten heeft gekend en dat hij het even niet meer zag zitten, maar van opgeven was nooit sprake. „Ik zat toen al redelijk ver in het proces, dus opgeven kon niet meer, ik moest doorgaan.”

Soms was hij weken met één onderdeeltje bezig. En soms was er ook een bedrijfsongevalletje. „Ik ben een keer weken bezig geweest om een robijn te slijpen. Na weken was hij werkelijk helemaal perfect. Ik heb toen het messing staafje dat eromheen zat verwarmd, zodat-ie los zou komen. Dat had ik kennelijk iets te warm gedaan: onder de microscoop zag ik dat er een haarscheurtje in zat.” Of hij toen niet gevloekt heeft of een traan gelaten? „Nee, ik heb diep ademgehaald en er verder geen emotie bij gehad - dan ga je het echt niet redden. Al snel dacht ik: waar heb ik die robijnen ook alweer liggen? Want er moest natuurlijk een nieuwe worden geslepen.”

Dochtertje

Al dat doorzettingsvermogen leidde er wel toe dat Machiel Hulsman het eerste Nederlandse horloge in de geschiedenis heeft gemaakt: de Marie-Elise, vernoemd naar zijn dochtertje van 3,5, van het merk Hulsman Timepieces. Met gepaste trots: „Ik ben dus de eerste Nederlandse horlogemaker.”

De Hilversummer houdt dit eerste exemplaar voor zichzelf. Een tweede is inmiddels in de maak, hij heeft een opdracht van een particulier om een volledig uniek tourbillon horloge te bouwen. Wat zoiets moet kosten? „Het bouwen van een horloge kost dertien maanden fulltime werk, dus de prijs is naar gelang.”

Overigens is Hulsman zijn horlogeverzameling kwijt. Alle achttien werden vijf jaar geleden gestolen bij een woninginbraak.

Simone Stevens

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.