Gooi- en Eemlander van het Jaar genomineerde Arjan Buijks: ’Blaricum als groene voorloper, dat zou mooi zijn’

Arjan Buijks: ,,Waarom zou je niet streven naar schoon, schoner, schoonst’’.
© STUDIO KASTERMANS
Blaricum

Wie wordt De Gooi- en Eemlander van het Jaar? De redactie heeft acht kandidaten geselecteerd. Zij maken kans op de jaarlijkse prijs, een geldbedrag, een cartoon, een bronzen beeldje van De Krantenlezer en eeuwige roem. Lezers en bezoekers van de site kunnen in januari een stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. De komende dagen stellen we de acht genomineerden in acht interviews voor. Vandaag: Arjan Buijks.

Iedereen die in de buurt van een drukke weg woont herkent het: de licht knagende bezorgdheid. Over die altijd aanwezig achtergrondruis. De continue neerdwarrelende zwarte stofdeeltjes op je vensterbanken. Dat kan toch niet gezond zijn? Je zou er wel iets aan willen doen, maar wat en hoe? Zo werkt het bij de meeste mensen, maar niet bij Blaricummer Arjan Buijks. Hij beet zich vast in de A27-overlast. En in plaats van vanaf de zijlijn te roeptoeteren ging hij een rol te gaan spelen in de zoektocht naar een oplossing voor het probleem.

Wat eerder dit jaar begon met een handtekeningenactie is inmiddels verworden tot een rollercoaster aan activiteiten die ieder vrij uurtje opslokt. Hij zit om tafel met het eigen en andere gemeentebesturen in de regio en met de provincie. Hij enthousiasmeert burgerorganisaties in de omgeving en is de drijvende kracht achter een initiatief dat streeft naar het opzetten van een netwerk van stik- en fijnstofmeters in het Gooi. En, en passant, verdiept hij zich ook nog in innovatieve methoden om herrie van de snelweg te reduceren. (http://4silence.nl)

Niet meer stoppen

,,Nee, het was geen vooropgezet doel om bij dit alles betrokken te raken. Het ging vanzelf. Van het een kwam het ander. Niet in de laatste plaats omdat ik de juiste mensen ontmoette. En eenmaal bezig kon ik niet meer stoppen. Wanneer ik iets belangrijk vind, kost het me dat geen energie’’, zegt Buijks terugblikkend. Misschien is het daarom dat hij ongelovig reageert als hij per app leert dat hij op grond van zijn enorme inzet is genomineerd voor De Gooi- en Eemlander van het Jaar. ’Ha, ha, je zit me te dollen’, antwoordt hij. En als dat niet het geval blijkt: ’Eerst moet dat meetnetwerk van de grond dan begint het ergens op te lijken, als je het mij vraagt’.

Daarmee doet hij zichzelf tekort. Met zijn handtekeningenactie van begin 2019 kreeg hij ook de gemeenteraad achter zich. Die vroeg burgemeester en wethouders bij Rijkswaterstaat na te gaan of die mee zou willen werken aan betere geluidswering en stiller asfalt. Een hopeloze missie, zo bleek al snel. Rijkswaterstaat concludeerde dat aan alle wettelijke normen werd voldaan en zag derhalve geen noodzaak om gehoor te geven aan het verzoek van Blaricum.

Samenwerking

In plaats van zijn wonden te likken, zocht Buijks actieve samenwerking met het gemeentebestuur. ,,Want als je oplossingen zoekt en een visie wilt ontwikkelen, dan moet je samenwerken.’’ Hij formeerde de Denktank A27, met daarin burgers die ieder hun eigen specifieke deskundigheid meebrachten, die samen met de gemeente een zoektocht startte naar wat er dan wél gedaan kon worden tegen die vervuilende snelweg. De eerste vraag die zich daarbij aandiende: hoe stelt Rijkswaterstaat eigenlijk vast dat de normen niet worden overschreden? Dat bleek te gebeuren op basis van computerberekeningen, want in het hele Gooi is niet één fijnstof en CO2-meter te vinden. Maar hoe accuraat zijn die berekeningen?

Druk van onderop

Om daarop een antwoord te vinden, moet je meten. In Zeist werd een burgerinitiatief gevonden dat goedkoop een netwerk van meetkasten kan uitrollen en dat voor Blaricum, en desgewenst voor het hele Gooi, wil doen. In Blaricum is inmiddels een initiatiefvoorstel in voorbereiding om zo’n meetnetwerk op te zetten. Maar ’t liefst zou Buijks zien dat ook de rest van het Gooi participeert. ,,Als ik er de tijd voor had, zou ik allang met alle Gooise wethouders koffie hebben gedronken om daarover te spreken. Maar die tijd ontbreekt. Dus doe ik wat mogelijk is en probeer burgerorganisaties te mobiliseren, zodat er druk van onderop ontstaat.’’

,,Computerberekeningen zijn gemiddelden, metingen geven een beeld van minuut tot minuut. De pieken en de dalen. Als die metingen aantonen dat de norm hier wordt overschreden, dan kunnen we Rijkswaterstaat met harde data confronteren. Blijkt dat we binnen de norm blijven, dan kun je gerustgesteld zijn.’’

Gezondheid

,,Maar je kunt ook beslissen dat dat het uitgangspunt wordt voor het streven naar schoon, schoner, schoonst. Streven naar strengere normen, zoals de WHO die hanteert. We hebben een relatief gezonde regio, maar hoe gaan we ervoor zorgen dat dat ook zo blijft? Het stoort me dat milieuruimte tot nu toe altijd ten goede is gekomen aan economische groei, maar nooit aan de gezondheid van de inwoners van dit land.’’

,,Het was een jaar vol leermomenten’’, zo blikt Buijks terug. ,,Over de politiek, maar ook over de welwillendheid in dit dorp. Het heeft me geleerd dat er veel mensen in Blaricum zijn die echt bezig zijn met de toekomst. Blaricum als groene voorloper, dat zou mooi zijn.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.