Lange rijen Top2000-café doen bezoekers helemaal niets: ’Het wachten meer dan waard’

Leander Mascini
Hilversum

Ook de twintigste editie van de Top2000 van NPO Radio 2 is weer een ware publiekstrekker. Dit weekend liepen de wachttijden voor het café in Beeld en Geluid weer geregeld op tot tien uur. Een afschrikkende werking lijkt dat echter allerminst te hebben.

Bezoekers komen van heinde en verre. Dialecten schieten je om de oren, kinderen langs je benen. Ondanks dat de muziekliefhebbers in shifts naar binnen mogen, is het druk en gezellig. De sfeer zit er goed in, op uitgeprinte lijsten wordt bijgehouden welk nummer de volgende is.

Wily Cremers uit Huissen - „bij Arnhem” - volgt de Top2000 normaal altijd „voor de buis.” Maar nu zag hij kans om zelf een kijkje te nemen. „De hele lijst is zo geweldig. Het was het wachten meer dan waard.”

Voor het vierde jaar op rij zijn Marc en Lisanne Bruin uit Den Helder in het café te vinden. Geweldig vinden ze het, maar: „Het is jammer dat je maar een half uur binnen mag zijn. Nu hebben we bijvoorbeeld het nieuws en veel reclames.” Toch gaan ze volgend jaar weer.

Jan Thomas (Zaanstreek), Remco Hein (Amsterdam) en Martijn (Bodegraven) zijn ook vaste bezoekers van het Top2000-café. Dit jaar schreven ze zich in via de site, waardoor ze drie shifts achter elkaar blijven zitten. „Het gaat wel wennen zo”, lachen ze. Ze volgen de ’lijst der lijsten’ al twintig jaar. „Het is een traditie voor het einde van het jaar. Het hoort er gewoon bij.”

Voor het museum staat de Top2000-tent. Wachters zoeken hier de warmte op en komen alvast in de stemming. Zo ook Alisa uit Barneveld. „Ik stond vanmorgen om 11.15 uur in de rij, en ik mag om 17.55 uur naar binnen. Dus het is even wachten ja, haha.” Ze wordt er naar eigen zeggen „taai” van. „Maar het is de allereerste keer, dus we hebben er veel zin in.”

Björn (Hilversum), Marvin (Spijkenisse) en Simon (Leiden) zijn in de tent om een beetje van de sfeer te proeven. „Nee, we hebben geen sticker gehaald om naar binnen te komen”, vertellen de jongens. „We hebben gehoord dat de rij écht lang is, en als je dan maar een half uur naar binnen mag...” Dus dan maar in de tent. „We wachten op de bingo, misschien winnen we nog wat.”

In het Top2000-café komt inmiddels de volgende groep binnen. Dolblij storten ze zich richting het podium en de bar. Het wachten zit erop.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.