De Gooi- en Eemlander van het Jaar 2019: Genomineerde Annelies Westra uit Weesp zit alleen op zondag een uur stil

Annelies Westra
© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Weesp

Wie wordt De Gooi- en Eemlander van het Jaar? De redactie heeft acht kandidaten geselecteerd. Zij maken kans op de jaarlijkse prijs, een geldbedrag, een cartoon, een bronzen beeldje van De Krantenlezer en eeuwige roem. Lezers en bezoekers van de site kunnen in januari een stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat. De komende dagen stellen we de acht genomineerden in acht interviews voor. Vandaag: Annelies Westra uit Weesp.

Annelies Westra (73) kan ’dingen gewoon niet in de soep laten lopen.’ Het klinkt bijna als een verontschuldiging maar een hele rits activiteiten in de stad plukt er de vruchten van.

Westra zegt bescheiden dat zij ’actief is in de PKN-kerk’.Wie haar langer kent of een uurtje met haar spreekt, ontdekt haar creatieve geest, vindingrijkheid, liefde voor het onderwijs en bereidheid om bij te springen waar er maar iets ’in de soep dreigt te lopen’ om het in haar eigen bewoordingen te zeggen. In haar grote netwerk heeft zij zoveel contacten dat overal wel een mouw aan te passen valt.

Creatief slaat niet alleen op Westra’s kundigheid om mooie dingen te maken, maar ook op de manier waarop ze nieuwe invalshoeken bedenkt voor traditionele feesten, zoals de kerstviering in de kerk tegenover haar woning. ,,Het is gebruikelijk dat de versiering van de kerstboom in de kerk door de mensen zelf wordt gemaakt, op basis van het gekozen thema”, vertelt ze.

,,Maar dan moeten we eerst een thema hebben. Mijn inspiratie kwam dit jaar van het thema van de kinderdienst in de kerk: geef licht. Dat werden dus lantaarns. Maar wat geeft er nog meer licht? Sterretjes, engeltjes. Je kunt leuke engeltjes maken van oude liedboekjes. Twee keer vouwen en een touwtje erdoor. Als ze zeggen: ’oh wat mooi’, weet ik dat het gaat lukken. Je doet het samen, hè? Dan wordt het ook ’onze’ kerstboom.”

Vaak fungeert ze als denktank, maar net zo vaak is zij dienstbaar aan anderen. Zo zij stelt gewoon de tuin beschikbaar voor de lunch van een groep mensen die met de organisatie van een activiteit bezig is. ,,En de zolder is groot genoeg om dozen op te slaan.”

De lantaarns haalt Westra uit de voorkamer waar ook de kledij klaar hangt voor de eerste kerstwandeling van de gezamenlijke kerken in Weesp, die vorige week zaterdag werd gelopen. Een achterliggende gedachte bij de kerstwandeling was om de nieuwe bewoners van Weesp die in Leeuwenveld en de wijk Weespersluis kennis te laten maken met de historische binnenstad van de vestingstad.

Kerstinloop

De Weespse had geen tijd om bij te komen van de kerstwandeling of de voorbereidingen van de jaarlijkse kerst-inloop vroegen haar aandacht. Aan de kerst-inloop in Het Lichthuis aan het Waagplein werkt Westra al vele jaren mee. Eind jaren zeventig werd de eerste inloop gehouden, aan de Hoogstraat nummer 8. ,,Met opzet op eerste kerstdag, want dán zitten de mensen juist alleen.”

In de week voor Kerstmis wordt er genoeg georganiseerd maar juist tijdens de feestdagen houdt het op. Haar anderhalf jaar geleden overleden man Tamme Westra was een van de initiatiefnemers.

,,Ik had wel eens tegen Tamme gezegd, ’als ik gepensioneerd ben ga ik meehelpen’. Maar toen er iemand van de inloopcommissie stopte, bleek dat Tamme het eerste deel niet gehoord had”, lacht Westra. Als gastvrouw van de kerstinloop vervult zij een veelzijdige rol. Zij krijgt hulp van een heel netwerk aan helpers en sponsors.

Tamara van Stroe van restaurant Il Bocconcino da Rimini en oud-leerlinge van Westra, regelt kordaat de medewerking van de horecagelegenheden in Weesp. De een doet de wijn, de ander de desserts. Tijdens de avond zelf gaat Westra tussendoor even naar huis om de stokbroden af te bakken.

Nadat de Oranjevereniging Weesp in 2014 ophield te bestaan luidde Annelies Westra de noodklok. Ze stond er dat jaar alleen voor en aan haar oproep voor nieuwe bestuursleden en vrijwilligers kreeg geen gehoor. ,,Omdat twee bestuursleden verhinderd waren, kwam alles op mij neer'', vertelt zij. ,,De contacten met de kermis, de braderie, alle vragen van de gemeente, het regelen van vergunningen, het organiseren van de kinderspelletjes.''

In 2016 bleek het tij gekeerd en werd er na een geslaagde kick-off meeting, op initiatief van Weesp Marketing en de oranjevereniging, een organisatieteam gevormd. Westra heeft tot 1990 in het onderwijs in Weesp gewerkt. Haar laatste school was de Jan Dingemanseschool, in het gebouw op de Papelaan. De Weespse gaf les in een breed scala aan vakken zoals textiele werkvormen, handvaardigheid, tekenen en techniek. In 1990 verruilde zij de school in Weesp voor nog 21 jaar werken in het VMBO in Purmerend.

Stilzittend zullen de Weespers Westra zelden aantreffen. ,,Alleen op zondag tijdens de kerkdienst kom ik een uur niet in de verleiding om iets te gaan doen. Ik spring altijd graag bij als er ergens gaten dreigen te vallen. Maar ik moet oppassen dat ik niet teveel oppak. Nee zeggen is best moeilijk, want er zijn zoveel dingen leuk! Ik ben dan ook best trots op mijzelf als het een keertje lukt om nee te zeggen”.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.