Aangifte tegen protesterende boeren op Mediapark: ’homofobie en racisme horen niet thuis bij een betoging’

Het boerenprotest bij het Mediapark.© foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

Leander Mascini
Hilversum

Jerry Braaksma en Rebekka Timmer van de werkgroep Hilversum Inclusief hebben aangifte gedaan tegen de protesterende boeren. Volgens het duo was er sprake van haatzaaien, discriminatie en groepsbelediging tijdens het boerenprotest op het Mediapark in Hilversum.

’Los van waarvoor je demonstreert, horen homofobie en racisme op geen enkele betoging thuis. Dergelijke uitingen zijn abject en passen zeker niet in onze inclusieve regenbooggemeente’, zo laten zij weten op een verklaring op Facebook.

Twee uitingen stuitten de leden van de werkgroep het meest tegen de borst. Ook te zien op de foto’s bij dit artikel. ’Op de eerste foto is de achterkant van een caravan te zien waarop het woord ‘homo’ als scheldwoord wordt gebruikt. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen ‘held’ en ‘homo’ en lijkt de wagen te zeggen: je bent een held als je verkeerd (rechts) inhaalt, en een ’homo’ als je je aan de verkeersregels houdt’, aldus Braaksma en Timmer.

De vlag die bovenop een pick-up wapperde is volgens Braaksma en Timmer een racistische uiting. ’Dit is de vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog vochten voor het behoud van de slavernij. Zij verloren deze burgeroorlog, maar hun vlag wordt anderhalve eeuw later nog vaak gebruikt door rechtsextremistische en racistische organisaties’, aldus het duo. Volgens hen is de vlag dan ook populair bij extreemrechtse groeperingen.

Braaksma en Timmer zijn donderdagavond langs het politiebureau gegaan. Zondagmiddag was er plek om aangifte te doen. ‘We doen aangifte van deze homofobe en racistische uitingen, omdat we ons erdoor geraakt voelen. Het moet duidelijk zijn dat je er niet zomaar mee wegkomt om groepen te beledigen en haat te zaaien’, aldus Timmer.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.