Alle seinen op groen: vanaf 2021 weer Hilversumse nachttreinen in het weekend

Leander Mascini
Hilversum

Er rijden als alles goed gaat vanaf 2021 weer nachttreinen in Hilversum. De gemeente heeft verregaande plannen voor een contract van een jaar met de NS om in het weekend treinen te laten rijden tussen Hilversum, Utrecht en Amsterdam.

In het voorjaar heeft de NS onderzocht op welke dagen van de week nachttreinen kunnen rijden op het traject Amsterdam Centraal-Hilversum-Utrecht Centraal en omgekeerd. Het onderhoudsrooster van ProRail maakte al snel duidelijk dat er alleen in de nachten van woensdag op donderdag tot en met zaterdag op zondag treinen ’s nachts het spoor op konden.

Twee opties

De NS heeft twee offertes gemaakt voor Hilversum. Optie 1 is alleen nachttreinen in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Kosten: 160.000 euro. Optie 2 is vier nachten in de week. Dat kost Hilversum zo’n 312.000 euro per jaar.

Gelet op de kosten, wil het Hilversumse college een contract voor één jaar aangaan voor optie 1. Hierdoor zullen in 2021 nachttreinen in het weekend op het traject Amsterdam Centraal-Hilversum-Utrecht Centraal gaan rijden en stoppen op de stations Hilversum Media Park, Hilversum en Hilversum Sportpark.

Parkeeropbrengsten

Volgens het college komt een belangrijk deel van de kosten voort uit de inzet van extra beveiliging op de stations. De kosten zijn niet gedekt in de huidige meerjarenbegroting. Ook zit er niet genoeg in het potje bestemmingsreserve om de extra uitgave op te vangen. Daarom wil het college de gemeenteraad verzoeken om van de 290.000 euro extra parkeeropbrengsten 160.000 euro aan de reserve Mobiliteitsfonds toe te voegen en in 2020 de onttrekking van deze reserve in de begroting 2021 op te nemen. Op die manier is de financiering rond.

Intentieverklaring

Voor het eind van dit jaar moet het college een intentieverklaring tekenen. Daarna heeft het tot medio maart om tot een overeenkomst te komen met de NS. Ook zal volgend jaar onderzocht worden of andere gemeenten in de regio geïnteresseerd zijn in de komst van een nachttrein. Deze gemeenten zouden dan in een later stadium hun wagonnetje kunnen aanhaken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.