Gooiers zetten de kerstverlichting aan: bij Vattenfall slaan ’s avonds de stroommeters uit

1 / 2
Susanne van Velzen
Hilversum

Hoe hysterischer hoe beter. Het lijkt alsof de kerstverlichting in tuinen dit jaar uitbundiger is dan ooit. Klopt zegt energieleverancier Vattenfall dat ’s avonds een opvallende toename van het stroomverbruik noteert.

Kilometers gekleurde en witte lampjes slingeren door bomen, struiken en langs gevels in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Wie nu nog niet in kerstsfeer is moet eens een rondje door de regio rijden. Opblaasbare kerstmannen, zingende rendieren en bomen vol ballen.

Lees ook: Nog niet in kerststemming? Rij dan eens door deze hysterisch verlichte straten

,,We zien dat het gebruik van elektriciteit twee tot drie weken voor kerst stijgt vergeleken met de rest van het jaar. Vooral zodra het donker wordt”, zegt woordvoerster Anouk IJfs van Vattenfall. ,,Dat heeft zeker met de kerstverlichting te maken. Tegenwoordig heeft bijna iedereen energiezuinige led-verlichting.” Desondanks is de stijging goed waarneembaar bij het energiebedrijf. ,,Maar tijdens de kerstdagen zelf noteren we juist een dip in stroomgebruik. Het effect van familie die dan bij elkaar op visite gaat. Dan brandt er dus minder licht”, verklaart IJfs.

Alle kerstversieringen bij elkaar verbruiken aardig wat stroom, maar per huishouden blijft het effect op de stroomrekening beperkt. Zeker sinds alle verlichting led is. Vattenfall heeft nog een paar tips om slim met kerstverlichting om te gaan. ,,Laat het niet dag en nacht branden, maar gebruik een tijdschakelaar. En haal de transformator uit het stopcontact als de verlichting niet brandt. Want ook die gebruikt stroom.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.