Premium

Voor Joël Veltman, wiens vader bij Tata Steel werkt, is Telstar-Ajax een bijzondere wedstrijd: ’IJmuiden heeft me gevormd’

Voor Joël Veltman, wiens vader bij Tata Steel werkt, is Telstar-Ajax een bijzondere wedstrijd: ’IJmuiden heeft me gevormd’
Joël Veltman (staand, tweede van rechts) bij VV IJmuiden.
© Foto’s familie Veltman
Amsterdam

Joël Veltman groeide op onder de rook van de hoogovens, waar zijn vader nog altijd werkt. Niet piepen maar poetsen: die instelling kreeg de Ajax-verdediger van huis uit mee. Woensdag gaat Veltman met Ajax op bezoek bij Telstar en keert hij als voetballer terug in de regio waar hij mentaal werd gehard. „’Jullie gaan maar lopen’, zei mijn vader.’’

Uiteraard heeft Joël Veltman de foto’s voorbij zien komen. De rij voor het stadion van Telstar was enorm. Allemaal mensen die kaartjes wilden bemachtigen voor de bekerwedstrijd tegen Ajax. „Ja, daar stonden ook heel wat bekenden van mij tussen”, lacht de Ajacied. „En anderen hoorden van de chaos voor het stadion en dachten: ’laat maar zitten, ik bel Joël wel even’. Ik heb flink m’n best gedaan om via Ajax zoveel mogelijk kaartjes te krijgen.”

De roep om kaartjes van familie, vrienden en bekenden was een voorteken: er staat een bijzondere wedstrijd voor de deur. Veltman is geboren en getogen in IJmuiden. Als voetballertje van de plaatselijke VV IJmuiden - toen nog als aanvaller - keek hij elke training uit op het stadion van Telstar. Zijn oudere broer Guido speelde in hetzelfde jeugdteam, vader Paul was trainer.

Tata Steel

Veltman ging geregeld met zijn vader mee naar een wedstrijd van de Witte Leeuwen. Toen kon de jonge Joël nog slechts dromen van een profcarrière. Hoewel hij zichzelf in die droom niet zozeer in een wit tenue op het veld zag staan. „Ik was toch echt voor Ajax.”

Voor Joël Veltman, wiens vader bij Tata Steel werkt, is Telstar-Ajax een bijzondere wedstrijd: ’IJmuiden heeft me gevormd’
Als jochie al fan van Ajax.

De liefde voor Ajax kreeg hij van huis uit mee. Vader Veltman was een Ajacied, hoewel hij ook een graag geziene gast was bij Telstar.

„Mijn vader werkt voor Tata Steel. Dat bedrijf heeft natuurlijk een band met Telstar. Als ik meeging, stelde m’n vader me aan iedereen voor.” Ook aan de markante voorzitter Pieter de Waard. Veltman moet lachen als de naam ter sprake komt. „Hij heeft me vaak genoeg aangeboden dat ik voor Telstar mag komen voetballen. ’Misschien over een paar jaar’, zeg ik dan maar. Ik probeer het nog even uit te stellen…”

Vooralsnog heeft Veltman namelijk andere doelen. Het EK van komende zomer lonkt. Zowel bij Oranje als bij Ajax groeide Veltman, na een zware blessure, weer uit tot een belangrijke kracht. Toch klonk er ook vaak genoeg kritiek. Het publiek in de Arena kan hard zijn. Het deerde Veltman niet. „Mijn mentaliteit is een van mijn wapens.”

Poetsen

De basis van die mentaliteit is volgens Veltman gelegd tijdens zijn jeugd. Een vader die bij Tata Steel werkt, die leert je wel wat hard werken is. ’Poetsen’, noemt Veltman het. „Zo ben ik gevormd. ’Met hard werken kom je er wel’, dat idee. Ik denk dat die mentaliteit past bij IJmuiden. Ja, mijn vader kon best hard zijn. Hij zit nu dicht bij zijn pensioen, had diverse leidinggevende functies in de ijzerertsfabriek. Dan moet je soms hard zijn. Dat was hij af en toe ook tegen ons.”

Als voorbeeld haalt Veltman een van zijn vaders lievelingsverhalen op verjaardagen aan. Veltman was een jaar of acht. Het hele gezin ging op een mooie dag kijken naar een nieuw te bouwen huis in Beverwijk. Er waren verhuisplannen – op zijn tiende verhuisde Veltman inderdaad naar Beverwijk – en dus ging de rit richting bouwput.

„Mijn vader zei nog: geen geklooi. Maar uiteindelijk liepen mijn broer en ik daar toch te klooien in de modder. Wij helemaal vies. Toen zette mijn vader op de terugweg de auto aan de kant. ’Jullie gaan maar lopen’, was de boodschap. Mijn broer en ik moesten de auto uit en het laatste stuk naar huis lopen. Toen we thuis aankwamen stond mijn vader ons op te wachten. Met een fototoestel.”

Nu kan Veltman erom lachen, toen niet. Wat hij nu ook weet: zijn vader leerde hem de consequenties van zijn daden overzien. Daar moet je verder dan ook niet over piepen. Veltman probeert zelf iets van die instelling over te brengen op zijn bijna tweejarige dochtertje Sienna. „Als ze met blokken speelt en het lukt allemaal niet, wil ze die blokjes het liefst weggooien. ’Nee, blijf maar proberen’, zeg ik dan. En dan klappen als het uiteindelijk lukt, natuurlijk. Ik probeer haar wel al mee te geven hoe je met tegenslagen moet omgaan. Niet piepen, doorgaan.”

Knieblessure

Het is die mentaliteit die hem door de periode van zijn zware knieblessure, opgelopen in april 2018, hielp. Na een lang revalidatieproces van bijna een jaar keerde Veltman weer terug op zijn oude niveau. „Ik zei het laatst tegen een zwaar geblesseerde jeugdspeler, hier op de club: ’Het klinkt nu gek, maar uiteindelijk is deze blessure een zegen voor je’. Je leert jezelf namelijk echt kennen in zo’n periode. En als je doorzet, kom je er zowel mentaal als fysiek veel sterker uit.”

Lees ook: Veltman in de zomer om de tafel met Ajax [video]

Dat Veltman écht terug was, liet hij vorig seizoen zien in de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus. „Dat was wel een kantelpunt. Toen voelde ik zelf echt: ik ben er weer.” Het uitschakelen van Juventus en het bereiken van de halve finale leverde Ajax wereldwijde roem op.

Voor Joël Veltman, wiens vader bij Tata Steel werkt, is Telstar-Ajax een bijzondere wedstrijd: ’IJmuiden heeft me gevormd’
Veltman met Cristiano Ronaldo. ,,Na Juventus voelde ik zelf echt: ik ben er weer.’’
© Foto VI Images

De eigen Arena is steevast uitverkocht voor elke thuiswedstrijd. Wat dat betreft is het niet zo gek dat de rij bij de Telstar-kassa zo lang was. „Je bent zo gefocust op je wedstrijden, dat je niet echt beseft hoe de buitenwacht naar ons kijkt. Door zoiets als de stormloop op kaartjes bij Telstar denk je inderdaad: oh ja, het leeft écht.”

Rampweek

Na spektakelstukken in voetbalarena’s als Stamford Bridge en Mestalla wacht nu dus het Rabobank IJmond Stadion. Telstar-uit, een bekerwedstrijd die gewonnen moet worden door Ajax, na de rampweek met nederlagen tegen Willem II, Valencia en AZ. „Natuurlijk rekent iedereen op een dikke zege van ons. Dat willen wij natuurlijk ook. Van onze trainer is bekend dat hij het bekertoernooi serieus neemt. Dus we gaan volle bak en zullen niet met een totáál ander elftal spelen, verwacht ik.”

Veltman woont zelf op de Amsterdamse Zuidas, maar komt nog geregeld in zijn geboortestreek. Zijn oma van 94 woont in verzorgingshuis De Moerberg en zijn hondjes zijn dol op het strand. Maar nu keert Veltman terug om te voetballen, daar waar het ooit allemaal begon.

Het is niet uitgesloten dat er ooit meer wedstrijden in het Telstar-stadion volgen. Want als het aan Pieter de Waard ligt… „Je weet het nooit. Als ik ze op tv zie voetballen, roep ik wel even ’hup Telstar’, tot verbazing van mijn teamgenoten. Ik ga nu alleen niet zeggen dat ik mijn carrière er afsluit. Want die uitspraak blijft me natuurlijk achtervolgen en dan moet ik wel.”

Meer nieuws uit Ajax