Premium

Waarom kunnen we onze goede voornemens toch zo moeilijk volhouden? Lifestylecoach Monique Solleveld geeft het verlossende antwoord

Waarom kunnen we onze goede voornemens toch zo moeilijk volhouden? Lifestylecoach Monique Solleveld geeft het verlossende antwoord
Monique Solleveld heeft geen goede voornemens voor 2020. ’Ik ben al slank, gezond en gelukkig’
© Foto byPaolo

Monique Solleveld is brein gerelateerd lifestylecoach en eigenaar van de Sportlounge in Bussum, Hilversum en Soest. Je beweegt er in infrarood fitnesscabines en werkt aan een gezond gewicht. Zondag 22 december en zaterdag 11 januari geeft ze een gratis workshop voor iedereen die het nieuwe jaar ingaat met een goed voornemen en dit keer echt wil doorzetten. Hoe houd je volgens Solleveld goede voornemens vol?

1. Waarom maken we goede voornemens?

„We doen elkaar na. Als de één succes heeft met iets volgt de ander automatisch het voorbeeld. Dus als je vriendin zegt dat ze gaat afvallen in het nieuwe jaar, denk je ’oh ik moet ook meedoen’.”

2. Waarom lukt het ons niet om het vol te houden?

„Tachtig procent van de starters eindigt binnen drie weken. Dat doet je brein. Dat houdt niet van veranderingen. Als je ineens anders, gezonder gaat eten voel je, je na een paar weken oncomfortabel en zegt je brein ’neem nou maar wat lekkers, je doet al zo goed je best!’. Een stemmetje in je hoofd zegt ook negatieve dingen als ’het gaat je toch niet lukken’. Die stem zegt wat je graag wilt horen, zodat je weer kan stoppen met je goede voornemen.

3. Hoe lukt het wél om goede voornemens vol te houden?

„Je moet anders gaan denken. Niet stoppen met ongezond leven omdat die vriendin of arts dat zegt. Maar stoppen vanuit je eigen intelligentie. Je moet het doen omdat je weet dat het slecht is voor je. Vraag jezelf eens af wat dik zijn met je doet. Het belemmert je in je bewegingsvrijheid, je staat te hijgen, je ziet er minder leuk uit in dat jurkje, je liefdesleven is niet optimaal. Veel coaches zoeken de oorzaak in het verleden. Laat het los. Kijk naar de toekomst. Je kunt besluiten om het roer om te gooien en met slechte gewoontes te stoppen. Waarom zou je een stuk taart pakken? Omdat het een verjaardag is? Nou en? Het hoeft niet. Net als met roken. Het is gedrag dat je jezelf aangeleerd hebt. Je bent jezelf aan het vernielen met suiker en tabak. Vraag jezelf eens af waarom je dat doet.”

4. Kun je beloven dat iedereen met jouw methode goede voornemens volhoudt?

„Ben je bereid er een succes van te maken, dan hou je vol. Je moet je brein opnieuw programmeren zodat je gedrag voor de rest van je leven verandert. Dat kost 60 tot 90 dagen. Je oude negatieve gedachten blijven ergens in je hoofd zitten maar daar leer je mee te dealen. Daar luister je niet meer naar. Je doet wat je jezelf beloofd hebt, stoppen met ongezond eten of roken bijvoorbeeld. En die belofte moet je herhalen, herhalen, herhalen. Het leven geen gevangenis. Af en toe een wijntje kan best.”

5. Heb jij zelf een goed voornemen voor 2020?

„Nee. Ik ben gezond, vitaal, slank en gelukkig. Die keuze heb ik ooit voor mezelf gemaakt.”

Aanmelden voor de gratis workshop ’Van een goed voornemen naar het bereiken van je doel’ op 22 december en 11 januari kan via: bussum@sportloungenederland.nl

Susanne van Velzen

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.