Eindelijk handen op elkaar voor drijvende tiny houses en dome-tenten in Oude Haven van Huizen

De aanblik vanaf het Gooimeer. Links de drijvende ’dome-tenten’; in het midden - aan de pier - de horecagelegenheid en de tiny houses.
© Illustraties: De Groote Lugt
Huizen

Het plan voor twaalf drijvende tiny houses en ’dome-tenten’ plus een horecaboot in de oude haveningang van Huizen heeft - ten langen leste - een warm onthaal gekregen in de Huizer politiek.

Jaap Gieling lijkt het spreekwoord ’de aanhouder wint’ op het lijf geschreven. In augustus 2014 klopte hij voor het eerst bij de gemeente Huizen aan met zijn plan ’De Groote Lugt’ (DGL). Vorig jaar en dit jaar presenteerde hij zijn plan aan diverse raadsfracties. ,,In 2018 wilde ik het plan officieel indienen als deelplan voor de kustvisie en ik kreeg toen de vraag of ik ermee wilde wachten want mevrouw Verbeek wilde eerst haar plan ATOL presenteren’, aldus Gieling. Later kreeg hij van de gemeente te horen dat DGL in de nieuwe Kustvisie opgenomen zou worden.

Tiny houses en horeca-woonark.

Die weg liep echter volgens Gieling dood. Tijdens de bijeenkomsten over de Kustvisie probeerde hij tevergeefs De Groote Lugt op de kaart te zetten. ,,Er is op geen enkele wijze rekening gehouden met DGL, ondanks het feit dat ik tot in lengte en detail uitleg heb gegeven aan vele functionarissen van de gemeente Huizen.”

Verbazing en ongenoegen

Ook heeft de ondernemer nog een appeltje te schillen met de projectleider van Okra Landschapsarchitecten, dat de totstandkoming van de Kustvisie begeleidde. Tot zijn ’grote verbazing en ongenoegen’ heeft OKRA - in reactie op een vraag over De Groote Lugt - gemeld geen voorstander te zijn van ’vaste bebouwing op het schiereiland’. Een ’bewust onjuiste weergave’, meent Gieling.

Drijvend

De ondernemer beklemtoont, dat zijn plan ’een niet onomkeerbare ingreep in de openbare ruimte’ betekent. ,,Er is, anders dan in het bestemmingsplan is opgenomen, geen vaste bebouwing geprojecteerd. Alle componenten zijn drijvend. Recreatie is overigens de officiële bestemming van het hele schiereiland.”

Belangrijkste onderdeel van De Groote Lugt vormen twaalf bijzondere overnachtingsplekken in de oude haveningang van Huizen. Het gaat om een rechthoekig stuk water van circa 25 bij vijftig meter op de kop van het schiereiland, waar onder meer het al geruime tijde leegstaande Hotel Newport is te vinden.

Tiny houses

Gieling heeft in dat stukje water zes bijzonder vormgegeven tiny houses (in drijvende betonnen bakken) gedacht. Verder is daar plek voor nog eens zes ’dome tenten’. ,,Die kunnen tijdens het verblijf een klein stukje op het water gebracht worden, oostelijk van de havenpier, in de baai om de klant een bijzondere overnachting te beiden, drijvend op het water, maar wel aan een anker natuurlijk.”

Vaartochtje

Het overgrote deel van de gasten wil Gieling met twee elektrische boten aanvoeren vanuit de werkhaven. Daar is immers meer dan voldoende parkeerruimte. ,,En het vijftien minuten durende vaartochtje is een mooi begin van een korte vakantie op een bijzonder plekje.” Op het schiereiland zelf moeten verder een kleine aanlegsteiger en een opslaggebouwtje komen.

Horecagelegenheid

Ook denkt Gieling daar aan een drijvend kantoortje voor administratie en beheer. En aan een eveneens drijvende horecagelegenheid - ’maat woonark’ - ten behoeve van de DGL-klanten, fietsers, wandelaars en ander bezoekers vanaf het water.

Trekkerscamping

De DGL-locatie moet natuurlijk wel per auto bereikbaar worden, stelt de ondernemer. Dit ten behoeve van het vervoer van mindervaliden en ouderen en de aanvoer van goederen. Die nieuwe weg kan ook handig zijn voor de trekkerscamping, die volgens de Kustvisie een plekje kan krijgen op het schiereiland (dat grotendeels gemeentelijk eigendom is). ,,Overigens is DGL prima in staat een trekkerscamping te faciliteren, want het ligt direct in het verlengde van wat wij willen gaan doen. De gasten van de trekkerscamping zullen een mooi ontwikkelde locatie aan het water zeker op prijs stellen.” ’Toerisme in de maat en schaal van Huizen met alle ingrediënten voor een sfeervol verblijf op het water’ past volgens de ondernemer helemaal bij de Kustvisie en de ambities van Huizen als ’Haven van ’t Gooi’.

Voorzichtig positief

Het Huizer college kwam onlangs al met een voorzichtig positieve reactie op zijn (aangepaste) plan. Het wachten was nog wel op groen licht van de gemeenteraad voor de Kustvisie. Daarna kon worden bekeken hoe De Groote Lugt daar een plekje in kan krijgen.

’Schitterend voorbeeld’

Donderdagavond is de raad unaniem akkoord gegaan met de Kustvisie. Voorafgaand meldden diverse fractie gecharmeerd te zijn van het plan van Gieling. VVD-wethouder Roland Boom noemde DGL een ’schitterend voorbeeld’ van een particulier initiatief. ,,Wat mooi dat de ondernemers al staan te trappelen”, verklaarde Boom. ,,Aan de andere kant moeten we het enthousiasme soms temperen: niet alle goede plannen passen bij wat we afgesproken hebben.” Boom stelde dat alle ondernemers met plannen voor de kust van harte welkom zijn op het gemeentehuis.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.