Oudste dubbeldekkers gaan van het spoor [video]

Een oude dubbeldekker rijdt in de bocht bij Uitgeest.
© tim sabelis
Amsterdam

Wie deze vrijdag in de spitstreinen tussen Haarlem en Alkmaar en tussen Amsterdam en Enkhuizen zit, moet nog maar eens goed om zich heen kijken. Na vrijdag gaan deze treinstellen naar de sloop.

Lees meer: Dubbeldekkers niet meer weg te denken uit Nederlands landschap

Daarmee neemt de NS definitief afscheid van de eerste dubbeldekkers die vanaf 1985 op de rails kwamen. Het verschil met de nieuwe dubbeldekkers is groot. De oude dubbeldekkers ogen Spartaans. Daarnaast zijn deze treinen uit de DDM (Dubbel Deks Materieel) serie herkenbaar omdat een locomotief voor de duw- en trekkracht zorgt.

Indertijd schafte de NS deze dubbeldekkers aan om specifiek in Noord-Holland de enorme groei in het aantal forenzen en studenten op te vangen. In eerste instantie werden ze alleen als spitstrein ingezet, maar al snel de hele dag door.

In de jaren erna schafte de NS steeds meer dubbeldekkers aan en wel met een eigen motor zodat die geen locomotief nodig hebben. Momenteel zijn dat er maar liefst 225, waarbij een groot deel inmiddels al weer een nieuw interieur heeft gekregen in de werkplaats in Haarlem.

Met ingang van de nieuwe dienstregeling dit weekend, gaan de laatste negen DDM’s naar de sloper. Deze treinen werden alleen nog maar ingezet voor de spitsdiensten in Noord-Holland. Maandag worden daar nieuwere treinen ingezet.

Afscheidsrit

Wie nog afscheid wil nemen van deze oude dubbeldekkers, kan zondag kijken op een van de stations waar de afscheidsrit (die is al volgeboekt) langs komt: Amersfoort (9:45), Amsterdam CS (10:27), Alkmaar (10:56), Beverwijk (11:54), Haarlem (12:13), Zandvoort (12:32), Haarlem (13:03), Amsterdam (13:32), Almere (14:17) en verder richting Zwolle.

Overigens blijft een exemplaar bewaard in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.