Premium

Maatregelen om tekort tegen te gaan: minder agenten bij Hilversumse evenementen

Maatregelen om tekort tegen te gaan: minder agenten bij Hilversumse evenementen
Hilversum

Er zijn maatregelen genomen om het steeds groter wordende tekort aan agenten op te vangen. Volgens burgemeester Pieter Broertjes is dat noodzakelijk om de politietaken te kunnen blijven uitvoeren.

Dat er steeds minder agenten zijn is niet alleen vanwege het feit dat politiemensen afscheid nemen van het korps, weet burgemeester Pieter Broertjes. In een brief aan de Hilversumse raad laat hij weten dat het ook te maken heeft met de moord op advocaat Derk Wiersum in september van dit jaar. ’Deze tragische gebeurtenis heeft geleid tot extra persoonsbeveiliging in het land. Voor deze intensieve en specialistische inzet wordt hiervoor opgeleid personeel onttrokken uit diverse teams, zo ook uit ons politiedistrict.’

Door het gebrek aan agenten heeft de politie moeite om roosters sluitend te krijgen. Dit heeft gevolgen voor de incidentafhandeling, noodhulp, de inzet van wijkagenten, de dienstverlening aan de publieksbalie en de handhaving van de openbare orde. Ook bij de opsporing van criminelen is de druk groot.

Tweede Kamer

De burgemeesters uit de regio hebben al bij minister aangegeven dat de extra inzet voor het beveiligen van personen niet ten koste kan blijven gaan van de lokale capaciteit. ’We blijven ons onverminderd hard maken voor structurele middelen voor extra politiecapaciteit richting minister e´n Tweede Kamer’, aldus Broertjes.

Maatregelen

Om toch genoeg politiemensen aan de balie en in de wijk te houden zijn nu maatregelen genomen. Dat is in samenspraak gegaan met het basisteamdriehoek Zuid (bestaande uit gemeenten Hilversum en Wijdemeren, politie en de officier van justitie van het OM).

Zo is er besloten tot minder ondersteuning van de politie bij evenementen. Organisatoren moeten zelf beveiliging inhuren. Daarnaast zijn er minder agenten naar opleidingen en vak-, thema- en teamdagen gestuurd. Dat moet er onder meer voor zorgen dat wijkagenten primair in de wijk actief blijven. En dat er politiecapaciteit beschikbaar is op zogenaamde ‘hottimes en hotspots’ tijdens uitgaansavonden. Hoelang deze maatregelen nodig zijn, is nog onbekend.

Druk van de ketel

’Met het treffen van deze maatregelen hopen we de grootste druk van de ketel gehaald te hebben voor de korte termijn’, aldus Broertjes. ’Binnen de basisteamdriehoek en het Districtelijk Veiligheidscollege wordt het gesprek hier verder over gevoerd en zullen we het effect van deze maatregelen nauwgezet volgen en bijsturen waar nodig.’

Veiligheid

In januari wordt er verder gekeken naar de maatregelen op middellange termijn en of er meer keuzes gemaakt moeten worden om de politiecapaciteit op orde te houden. ’Met als uitgangspunt wat mij betreft dat problemen met politiecapaciteit niet alsmaar worden opgelost door steeds verder te prioriteren en in te leveren op veiligheid en veiligheidsgevoelens van onze eigen inwoners’, aldus de burgemeester.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.