1400 kilo wegende topsteen markeert hoogste punt van het Gooi; facelift Tafelberg vordert gestaag

Hoogste punt Tafelberg op de grens van Huizen en Blaricum bereikt.
© Foto studio kastermans/ben den ouden
Huizen, Blaricum

De facelift van de Tafelberg waar het Goois Natuurreservaat sinds enkele maanden volop mee bezig is vordert gestaag. Deze week is de 1400 kilo wegende topsteen geplaatst, waarmee het hoogste punt van het Gooi wordt gemarkeerd.

Dat punt ligt op 39,2 meter boven NAP, zoals ook duidelijk in het natuursteen staat gegraveerd. Ook komen er verwijzingen op te staan naar bijzondere plekken in de omgeving.

De Cortenstalen trap leidt naar het oriëntatieplateau bovenop de berg.
© Artist impression GNR

Intussen werkt het GNR aan het herstel van de hellingen zodat schapen het straks kunnen begrazen. De trap wordt verplaatst naar de zuidkant van de berg. Wandelaars kunnen daardoor voortaan vanaf de heide de berg op en hoeven niet meer om te lopen. Ook verbetert het zicht op de heide. Met helder weer is in de verte, boven de bomen uit, zelfs Almere te zien. De oude opgang aan de achterzijde wordt ingeplant met bomen en struiken.

De topsteen.
© Foto GNR
Werkzaamheden aan de Tafelberg, eerder dit jaar.
© Foto GNR
Ook de omgeving van de Tafelberg wordt aangepakt.
© Foto GNR

De Tafelberg was al in 1700 een echte trekpleister. Vanaf de heuvel konden bezoekers vele kilometers ver kijken. De Zuiderzee, Amsterdam, Urk, Amersfoort; het was allemaal te zien. In de 18e eeuw werd de berg ook de Kooltjesberg genoemd, waarschijnlijk een verwijzing naar de kolen die werden gebruikt voor het stoken van een vuur, als baken voor de schepen op de Zuiderzee. In de loop van de eeuwen bleef de berg bezoekers trekken. De afgelopen dertig jaar is er geen onderhoud meer gepleegd aan dit hoogste punt van het Gooi. Zo kon het gebeuren dat onder meer de Japanse duizendknoop vrij spel kreeg. Als het woekerende groen is verwijderd komt er ruimte voor een nieuwe trap en een oriëntatieplateau met daaromheen zitelementen. De werkzaamheden zijn naar verwachting in januari afgerond.

Facellift Tafelberg krijgt steeds verder vorm.
© Foto GNR

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.