Bewoners vernieuwde Torenhof fietsen de wereld rond; ’Moet ik hier rechtsaf voor de Keulse Dom’

Geassisteerd door twee bewoners verricht de Blaricumse burgemeester Joan de Zwart de heropening van de Torenhof door een taart aan te snijden.
© STUDIO KASTERMANS
Blaricum

’Moet ik hier nou rechtsaf om bij de Dom van Keulen te komen, of links? Of, wacht misschien kan ik beter een rondje gaan fietsen op Bali.’ Dergelijke kwesties spelen tegenwoordig in de fysioruimte van de Torenhof in Blaricum. Sinds het voormalige verzorgingshuis aan de Torenlaan een transformatie onderging tot kleinschalig verpleeghuis voor somatische patiënten, ligt voor de bewoners de hele wereld om de hoek.

Met een enorm mes gaat de Blaricumse burgemeester Joan de Zwart een kolossale taart te lijf. Gelukkig hoeft zij dat niet alleen te doen. Mevrouw Krijnen en meneer Veltman, beide bewoners van de Torenhof, staan haar bij. Met deze gezamenlijke inspanning is de officiële opening van de vernieuwde Torenhof een feit. Een restaurant vol bewoners, hun familie en personeelsleden van het huis zijn getuige van de openingshandeling die zoetigheid, vergezeld van een glaasje bubbels, voor allen belooft. Klein maar fijn kenmerkte de openingsplechtigheid en dat is helemaal in stijl met het nieuwe verpleeghuis.

De transformatie werd jaren geleden in gang gezet door de beslissing van het toenmalige kabinet om te stoppen met de financiering van verzorgingshuizen, zoals de Torenhof dat destijds was. Voor zorgorganisatie Vivium was dat het sein om te gaan nadenken over een toekomst voor de Torenhof. Het sluiten van de ’winkel’ was geen optie, want vraag was er genoeg. Zeker op het terrein van de somatische verpleeghuiszorg. Dus werd gekozen voor een transformatie tot een kleinschalige voorziening voor ’door het noodlot getroffen’ mensen die niet meer in hun eigen huis kunnen blijven wonen en zorg nodig hadden. Gezellig en intiem, dat moest het worden. Want dat was er nog niet niet in de omgeving. Een thuis voor de bewoners, direct naast het dorpscentrum van Blaricum.

En dat is het geworden. De zestig oorspronkelijke verzorgingshuisbewoners mochten kiezen wat zij wilden: blijven in de wetenschap dat het huis zou worden omgebouwd tot verpleeghuis of verhuizen naar een huurappartement elders. Zij bleven, maar inmiddels is een deel van hen overleden, anderen werden dement en moesten daarom verhuizen. Zes of zeven van hen zijn nu nog over. Zij zijn, net als de nieuwe bewoners, intensief betrokken geweest bij de renovatie van het huis. Moesten tijdens de verbouwing soms intern verhuizen, maar ondergingen dat manmoedig. En het was het wachten en de ’overlast’ waard, zo oordelen ze nu.

Personeelstekort

De nieuwe Torenhof biedt plek voor 64 bewoners met een ZZP-indicatie. Dat aantal woont er overigens nu nog niet, want als gevolg van personeelstekort is de bevolking van de Torenhof noodgedwongen nu nog beperkt tot 54. Die hebben de beschikking over een appartementje met eigen toilet en doucheruimte. Op ieder van de drie verdiepingen vinden zij een gezamenlijke woonkamer en op de begane grond hebben ze de beschikking over twee restaurants en een fysiotherapieruimte.

Thuis in de Torenhof een wereldreis maken. De bewoners genieten ervan.
© STUDIO KASTERMANS

En daar, in die zaal van fysio, kunnen ze de wijde wereld intrekken. Iets wat ze met enthousiasme doen. Dankzij sponsoren van de Torenhof staat in die zaal een ’fiets’ met scherm ervoor. Daarop kunnen de bewoners een reis maken. Bestemming kiezen, afstand bepalen en hop, ze doen een ommetje in New York, in de Yorkshire Dales of door Keulen. Net zo makkelijk. En het fijne is: afstappen en je bent weer thuis.

Zaterdag 14 december houdt Vivium Torenhof open huis. Iedereen die nieuwsgierig is naar het gerenoveerde huis is tussen 10 en 13 uur welkom aan de Torenlaan in Blaricum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.