Hilversum ontkomt met woningbouwplannen haast niet aan hoogbouw: ’Het aanzicht vanuit Bussum wordt anders’

Wethouder Floris Voorink over de plannen nu Hilversum een sleutelgebied is geworden.
© foto studio kastermans / danielle van coevorden
Hilversum

De grote woningbouwopdracht die de gemeente Hilversum zichzelf heeft opgelegd heeft verregaande gevolgen voor de skyline van de mediastad. „Het aanzicht vanuit Bussum wordt anders”, stelt wethouder Floris Voorink.

De gemeente heeft een opdracht liggen om tot 2040 zo’n 10.000 woningen te bouwen. Het plan is om deze huizen langs het spoor te bouwen, dus rond de Spoorzone, Stationsgebied, Arenapark, Mediapark en Noord. Volgens de Hilversumse wethouder ruimtelijke ordening ontkom je er dan eigenlijk niet aan om de lucht in te gaan. Bouwen op de hei is volgens hem geen optie. Dat willen Hilversummers en de regio niet. Dus moet er binnenstedelijk gebouwd gaan worden.

Rijtjeshuizen langs het spoor is niet genoeg om 10.000 woningen uit de grond te stampen, weet ook de wethouder. „Dat lukt niet met twee lagen en een kap, deze aantallen.” Dus zal de skyline van Hilversum er over pakweg twintig jaar er anders uit zien. „Ja, je zult meer hoogbouw zien. Het aanzicht vanuit Bussum wordt anders, daar moet je eerlijk in zijn”, aldus de wethouder. Maar het is niet zo dat Hilversum straks vol wolkenkrabbers staat. Er komt geen Empire State Building. „Je hoeft voor zulke aantallen geen Manhattan-achtige bouwhoogtes aan te houden. Het wordt wel allemaal wat stedelijker. Dat is 100 procent een feit. Die kant gaan we op.”

Bijeenkomst over bouwhoogtes

De vraag is natuurlijk hoe Hilversummers daar over denken. Dat moet onder meer duidelijk worden in de bijeenkomst die Groenlinks volgende week dinsdag heeft georganiseerd. Die avond vindt er een debat plaats in de raadszaal van het raadhuis over bouwhoogtes. Raadslid Lex van Waarden wil zo input te krijgen voor de omgevingsvisie die de gemeente aan het opstellen is. „Met de plannen rond het stationsgebied, het Arenapark en nu de aanvraag bij de Metropoolregio Amsterdam (MRA) gaan er meer woningen in Hilversum komen. Dat is hard nodig ook. Maar het is natuurlijk wel de vraag hoe we dit vorm gaan geven”, legde Van Waarden eerder uit. „Daarom is het debat georganiseerd. We gaan het niet alleen hebben over de plekken waar hoogbouw mogelijk is, maar ook over de kwaliteit en de invulling. Want willen we bouwen tot 40 meter hoog? Of stoppen we bij de boomgrens van 20 meter en maken we dikkere bouwblokken?”

Lees ook: ’10.000 Huizen? Het kunnen er ook 7.000 zijn’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.