Premium

Blaricumse patissier Rémy beroofd van kluis; ’Als daders zich niet melden, maak ik beelden openbaar’

Blaricumse patissier Rémy beroofd van kluis; ’Als daders zich niet melden, maak ik beelden openbaar’
Rémy Duker die deze maand overuren draait is beroofd van zijn kluis.
© Archieffoto Mediahuis
Blaricum

Hij heeft ze op beeld, ’drie van die schlemielige jochies met petjes op’ en overweegt die beelden openbaar te maken. De Blaricumse patissier Rémy Duker wil zo het groepje dat in de nacht van zondag op maandag de goed gevulde kluis uit zijn bedrijf aan de Dorpsstraat roofde publiekelijk aan de schandpaal nagelen.

Duker ontdekte de diefstal toen hij samen met zijn echtgenote bij zijn bedrijf arriveerde. „Mijn vrouw wilde de achterdeur openmaken en zag dat het slot ontbrak. Binnen bleek mijn kantoortje compleet overhoop gehaald te zijn en was de kluis weg. Dat ding van 80 bij 60 centimeter en dik 300 kilo zwaar was nota bene in de vloer verankerd. Ze hebben er net zolang tegenaan staan te rammen totdat de bout in de vloer afbrak.”

De dieven braken de kluis niet open, maar namen hem in z’n geheel mee. Dat doet Duker vermoeden dat de daders in totaal met een man of vijf waren en op het parkeerterrein achter zijn winkel een bestelbusje hadden klaarstaan waarmee de kluis is afgevoerd. Drie van die daders zijn vastgelegd door een bewakingscamera van Dukers buurtman, de ijzerwarenwinkel. „Je ziet ze langs de zijkant van mijn pand naar de achterkant lopen en precies 16 minuten later komen ze via die zelfde weg terug. Zonder kluis, dus die moet via de achterzijde zijn afgevoerd.”

Troef

Die camerabeelden ziet Duker als een troef. Hij dreigt ze openbaar te maken als de daders zich niet melden. „Ten minste een van hen is goed herkenbaar. Die beelden worden ondertussen ook bekeken door de politie, bij wie Duker aangifte deed.

„’t Is echt bizar. Alsof ze wisten dat we veel geld in de kluis hadden liggen, omdat we - als gevolg van de drukte - er nog niet aan toegekomen waren om het bij de bank te storten. Alleen in december zijn wij in verband met de feestdagen op maandag open. In alle andere weken is de maandag de dag waarop we de administratie op orde brengen en de opbrengst van de winkel storten bij de bank.”

„Maar dat was er vorige week bij ingeschoten. Dus lag de hele opbrengst van sinterklaas en de extreem drukke vrijdag en zaterdag daarna in de kluis. Gelukkig pinnen veel klanten, maar het blijft een flink geldbedrag dat is gestolen. Daarnaast zijn ook mijn financiële administratie en allerlei belangrijke persoonlijke documenten weg. Dat is balen. Je staat je het schompes te werken en een ander, die zelf geen moer uitspookt, haalt het zo bij je weg. Gelukkig ben ik wel verzekerd, dus als ik mazzel heb, krijg ik nog wat terug.”

Apart

Het is niet voor het eerst dat Rémy het slachtoffer is van inbrekers. In de zestien, zeventien jaar dat hij in Blaricum is gevestigd is er al een keer of zes, zeven bij hem ingebroken. Met wisselend succes. „Voordat ik hierheen kwam, zat ik 12,5 jaar in Amsterdam en daar is, op één klein diefstallatje na, nooit iets gebeurd. Heel apart. Waarom hier bij mij ? Waarom niet bij, bijvoorbeeld, mijn buurman die dure elektrische gereedschappen heeft staan?”

Voor Duker is inmiddels de maat vol: hij gaat zich oriënteren op de aanschaf van een goed alarmsysteem.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.