Premium

Eigenaar Mauve over schietpartij: ’De ijsbaan is te groot geworden voor Laren’ [video]

1/2
Laren

Hartstikke mooi voor Laren zo’n ijsbaan, maar dit evenement is te groot geworden voor ons dorp. Dat zegt Roland Timmers, eigenaar van café-restaurant Mauve aan de Brink in Laren. „De gemeente had kunnen zien aan komen dat het een keer uit de hand kon gaan lopen. Tijdens de opening van de ijsbaan zat heel Laren op slot, zo druk was het. De burgemeester was daarbij, die moet echt geschrokken zijn. Dit was een feestje van Laren, maar dat is het allang niet meer.”

Lees ook: Kroegbaas van ’t Bonte Paard over pistoolschot in zijn zaak: ’Dit verwacht je hier in Laren niet’

Timmers, die sinds augustus dit jaar het populaire etablissement Mauve recht tegenover de ijsbaan bezit, reageert dinsdagmorgen op de schietpartij zondagavond in het naastgelegen café t’ Bonte Paard.

Drie dronken bezoekers van de ijsbaan probeerden daar nog een drankje te bestellen en werden agressief toen de ober weigerde. Daarop werd de politie gebeld en op het moment dat die arriveerde ging het helemaal mis. Agenten werden zo ernstig bedreigd en belaagd dat ze een van de bezoekers neerschoten.

Dorps karakter

Roland Timmers woont al dertig jaar in Laren en heeft de ijsbaan en de Winter Village uit zien groeien tot een evenement dat allang niet meer een dorps karakter heeft.

„Het was ooit voor Laarders, maar het is een feest geworden voor mensen uit het hele land. De eerste organisatoren hielden het klein, maar het is nu in handen gegeven van een partij die het logisch heel commercieel aanpakt. Daar komen heel veel mensen op af. Past niet meer. Mensen kunnen nergens hun auto’s meer kwijt. Dan gaan ze op de stoepen parkeren. En de gemeente handhaaft niet. Dat kan natuurlijk niet. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het een mooi evenement voor Laren, maar dit is te groot geworden.”

Lees ook: Horeca bij ijsbaan Laren moet dicht na geweld. Burgemeester: ’Eerst een plan om nieuwe incidenten te voorkomen’

Eigenaar Mauve over schietpartij: ’De ijsbaan is te groot geworden voor Laren’ [video]

Timmers en de andere horacaondernemers rond de Brink hebben een uitnodiging gekregen van burgemeester Mol om woensdagavond met elkaar over de situatie te praten. „Dat lijkt me een heel goed plan.

Poffertjeskraam

Er zijn ideëen om de Brink opnieuw in te richten. Ook in verband met de overlast als het regent. Dan zou de ijsbaan in de toekomst naar de plek van de poffertjeskraam kunnen en wordt het weer wat kleinschaliger misschien.”

Eigenaar Mauve over schietpartij: ’De ijsbaan is te groot geworden voor Laren’ [video]

Timmers heeft het ijsevenement in de afgelopen jaren echt uit zijn jasje zien groeien. ,,Laren heeft nu eenmaal een grote aantrekkingskracht op mensen uit het hele land. Singer is natuurlijk populair. Mijn terras zit in de zomer ook vol met bezoekers uit alle windstreken. Ik hoor zo vaak een zachte g”, lacht Timmers. ,,Ze komen voor of na hun bezoek aan het museum nog even iets drinken of eten.”

De drie mannen die zondagavond amok maakten op het terras van zijn buurman t’ Bonte Paard kwamen uit Marknesse en waren naar verluidt met vrienden uit Huizen naar de ijsbaan in Laren gekomen. ,,Zie je, geen Laarders dus. Ik weet niet wat ze daar in Marknesse gewend zijn op het gebied van uitgaan. Misschien drinken ze zich daar wel allemaal in coma.”

Vergunning

Timmers wijst erop dat de exploitant van de ijsbaan en de bijbehorende horeca ongetwijfeld een probleem heeft met de vergunning nu. ,,Een van die jongens die gearresteerd is was pas 15. Je mag geen alcohol schenken op die leeftijd.’’

Timmers pakt zijn bladblazer op om het laatste hoekje van zijn terras schoon te maken. ,,Er komt straks een grote tent hier te staan”, legt hij uit. ,,We krijgen woensdagavond een groot evenement dat eigenlijk op de ijsbaan gehouden zou worden. Mannetje of 150 tot 200. Een artiest die zijn plaat komt promoten. Wie? Geen idee. Daar ben ik niet zo in thuis.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.