Kerstborrel op het werk is soms een mijnenveld

Altijd oppassen met drank en collega’s.
© Hollandse Hoogte / Eelkje Colmjon

Een kerstborrel of -diner op het werk is gezellig, maar soms ook een mijnenveld. Bijna elk bedrijf organiseert wel iets tijdens de feestdagen.

„Je moet wel oppassen met drank op je werk en met collega’s, want als het uit de hand loopt kan het je zomaar je baan kosten”, zegt Pascal Besselink, arbeidsrechtjurist van juridisch dienstverlener DAS.

Zoals de 58-jarige metselaar, die na diverse drankjes in verhitte discussie met de directeur belandde. Later wilde hij de directeur te lijf gaan, een collega kon hem nog net tegenhouden. De man belde de volgende dag nog op om excuses te maken, maar kreeg ontslag op staande voet.

Seksuele intimidatie leidt sinds de #metoo-beweging ook steeds vaker tot ontslag. Regelmatig vindt dit grensoverschrijdende gedrag plaats als er ook gedronken wordt, zoals tijdens een kerstborrel. Of het ook altijd tot ontslag op staande voet leidt, de zwaarste sanctie die een werknemer kan krijgen, is wisselend, ziet Besselink. Zo herinnert hij zich een zaak van een bankmanager, die na een kerstuitje in een café dronken steeds weer aan de billen van een collega zat, een andere collega over haar oor likte en een mannelijke collega hard op zijn wang sloeg. Hij kreeg de zak. De rechter vond echter dat de man eerst gewaarschuwd had moeten worden en draaide het ontslag terug.

Leidinggevenden kunnen ook aardig uit de bocht vliegen bij een kerstborrel. Als zij bijvoorbeeld hun toespraak aangrijpen om een medewerker op zijn nummer te zetten, of frustraties te uiten over niet gehaalde targets. Nooit doen, zegt Jeroen Busscher, auteur van Don’ts voor managers. „Je kunt beter de mooie prestaties van je team benoemen, en je ambities delen. Dat motiveert.” Als je iemand op de hak wilt nemen, kies dan vooral jezelf, zegt Busscher. „Als je jezelf in de maling neemt, nodigt dat anderen uit om ook kritisch naar zichzelf te kijken.”

Marlou Visser

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.