Stalker uit Weesp ’overschrijdt elke grens van het fatsoen’

Weesp

Tegen de 67-jarige Ist van T. uit Weesp is voor de rechtbank in Lelystad een celstraf van zestien dagen en een werkstraf van 180 uur geëist wegens stalking en belaging van zijn ex-vriendin gedurende vier maanden. Daarnaast vindt de officier dat T. een contactverbod met zijn ex moet worden opgelegd. De celstraf heeft hij inmiddels uitgezeten.

T. stuurde honderden mails, benaderde haar voortdurend via de voicemail en social media en nam contact op met familieleden en met haar werk.

Ook maakte hij een poster van haar met een foto en telefoonnummer en hing die op op station Weesp.

Hij wachtte haar op en zelfs stuurde hij haar een rouwkaart van haarzelf met de tekst: ’Ze gebruikte mensen voor eigen gewin’. Het Openbaar Ministerie vond dat de Weesper „elke grens van het fatsoen heeft overschreden.’’

T. bekende direct. Maar nuanceerde de aantijgingen. Voor hem was het heel duidelijk dat hij in die tijd antwoorden wilde van zijn ex. „Het verbreken van de relatie zonder uitleg was de reden van mijn gedrag’’, vertelde hij de rechtbank.

„Ik wilde weten waarom ze van de ene op de andere dag bij me wegging.’’ In de slachtofferverklaring maakt de vrouw echter duidelijk dat zij meerdere malen heeft uitgelegd dat zij niet verder met hem wilde. Uiteindelijk moest ze in het geheim met haar zoon vertrekken omdat T. de verbroken relatie niet accepteerde.

De stalking begon direct daarna. Na een maand lichtte zij de politie in. Haar advocaat stuurde hem een brief om te stoppen met dit gedrag. Hij stuurde deze echter terug met een grote kruis door de tekst en intimiderende teksten erbij.

Ook bleek hij na een gesprek met de politie hardleers. Ondanks dat hem een contactverbod werd opgelegd, zocht hij haar steeds weer op, waardoor hij twee weken in de cel belandde.

T. zei tijdens de zitting steeds opnieuw dat hij enorme spijt had en dat hijzelf ook onder de periode had geleden. Inmiddels heeft hij een therapie gevolgd bij De Waag. Toch had de rechtbank twijfels bij zijn spijtbetuigingen.

„U zegt het steeds maar ik voel niet dat u spijt heeft’’, stelde een van rechters. Ook het Openbaar Ministerie gelooft niet in de oprechtheid van T. „Het lijkt erop dat hij geen besef heeft van wat ie doet.’’

De rechtbank doet op 24 december uitspraak.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.