Premium

Erik Bruinning, beheerder Vogelhospitaal Naarden: ’We mogen zelfs geen pootje meer spalken, ik ben gewoon vleugellam’

1/2

Het 66 jaar oude Vogelhospitaal in Naarden is sinds afgelopen vrijdag gesloten. Aanleiding: de inbeslagname van alle medicatie door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. De inspectie was tot controle van deze dierenopvang overgegaan na een klacht over de organisatie.

Beheerder Erik Bruinning: ,,Het ging nergens over. Maar er was geen praten aan. Ik ben gewoon vleugellam gemaakt”, zegt hij maandagochtend achter een kop koffie in zijn kantoortje op het terrein aan de Burgemeester Jurjen Visserlaan in Naarden. Tijdens het gesprek gaat zijn telefoon geregeld. Ook blijven de mails binnenstromen. „Ik ben bedolven onder de steunbetuigingen. Dierenartsen zijn bezorgd over hoe het verder moet, en bij collega-opvangcentra heerst angst.” Bruinning heeft zichzelf herpakt, vertelt hij. „Vrijdag ben ik echt weggelopen toen die inspecteur hier was, want ik was bang dat ik verkeerde dingen zou zeggen, of zou doen.”

Zwart-wit

Nog steeds moet hij zijn best doen om netjes te blijven. Toch kan hij niet verbloemen dat hij woedend is op ’die mevrouw van de NVWA’. „Zij is behalve dierenarts ook inspecteur, en bekijkt de dingen gewoon heel zwart-wit. De wet is de wet. Zo zit ze er in. Ik heb echt geprobeerd met haar te praten. Ze is hier een keer eerder geweest, toen heb ik haar alles laten zien, heel open en eerlijk alles verteld. Ik dacht dat ze gewoon belangstelling had voor hoe wij hier werken. Totdat ze dus vrijdag terugkwam, met die mededeling dat we eigenlijk niets meer mochten doen: geen diagnose stellen, geen spalkje aanbrengen, geen hechting zetten en geen medicijnen toedienen. Dat zou allemaal alleen nog maar mogen nadat het dier gezien is door een dierenarts, die vervolgens een diagnose stelt en een recept uitschrijft. Totaal onrealistisch, want we hebben het hier in onze opvang over zo’n zesduizend patiënten per jaar.”

Erik Bruinning, beheerder Vogelhospitaal Naarden: ’We mogen zelfs geen pootje meer spalken, ik ben gewoon vleugellam’

Hij vertelt dat hij vaak geraadpleegd wordt door dierenartsen. „Zij zien niet zo vaak vogels. Dus als er dan eentje bij hen in de praktijk wordt gebracht, dan worden wij gebeld, simpelweg omdat ze geen idee hebben wat ze ermee moeten. Wij hebben dan misschien niet het diploma, maar wel de expertise.”

Lees ook: Vogelopvangcentra in Naarden en Soest wachten in spanning de reacties op de motie van de Partij voor de Dieren af

Ter illustratie van zijn verhaal laat hij vijf zwanen zien, die nu nog worden verzorgd in het Vogelhospitaal. „Moet je je even voorstellen wat er gebeurt als mensen een zwaan meenemen naar de dierenarts”, zegt hij wijzend op de enorme plakkaten uitwerpselen op de grond. „Zo’n dier kan een gewone dierenarts helemaal niet in zijn praktijk hebben.” De gevolgen van het NVWA-besluit zijn volgens Bruinning legio: dierenartsen hebben helemaal geen tijd om zesduizend vogels per jaar te behandelen; mensen die een gewond dier vinden gaan het gezien de kosten echt niet allemaal naar de dierenarts brengen; de dierenambulance heeft geen capaciteit alle dieren op te vangen en naar opvang elders te brengen. „Ik voorzie dat dieren op straat, of waar dan ook, zullen blijven liggen.”

Patiënten

Er mogen sinds vrijdag dan geen nieuwe patiënten meer zijn opgenomen in het Vogelhospitaal, veel hokken zijn nog in gebruik. „Dat zijn dieren die beter zijn, maar nog wel moeten aansterken. Tot die tijd blijven we de hokken verschonen, ze water en voedsel geven.” Naast het hok van een postduif hangt nog de medische status: ’oud wondje op borst en bij poot links’. „Dat is dus een diagnose. Mogen wij niet doen. Mag alleen als je diergeneeskunde hebt gestudeerd”, zegt Bruinning, overduidelijk met een cynische ondertoon.

Erik Bruinning, beheerder Vogelhospitaal Naarden: ’We mogen zelfs geen pootje meer spalken, ik ben gewoon vleugellam’

Hij zucht nog maar eens. „Weet je, ik was al in gesprek met de provincie Noord-Holland over het creëren van een eenvoudige medische cursus, opgezet door bijvoorbeeld de faculteit Diergeneeskunde. Een cursus die alle beheerders van dierenopvangcentra zouden moeten volgen. Het zou niet alleen de kwaliteit van de zorg in onze centra verhogen, het zou ook ons medisch handelen legitimeren. We zouden als organisatie ook erkenning krijgen. De overheid zou het belang van onze rol zien binnen het natuurbeleid. Vergis je niet; ieder jaar worden in het hele land in totaal circa honderdduizend dieren opgevangen. Dan heb ik het niet alleen over vogels, maar ook over bijvoorbeeld egels en eekhoorns. Omdat er nu helemaal niets is geregeld, buigen wij de regels een beetje, komen we met z’n allen in een grijs gebied terecht. Eén ding is zeker: sluiten is niet de oplossing, maar nu wel het enige dat ik kan doen. Dus wie een zieke of gewonde vogel vindt, moet ik nu verwijzen naar de dierenarts, of de opvang in Soest of Amsterdam.’’

Erik Bruinning, beheerder Vogelhospitaal Naarden: ’We mogen zelfs geen pootje meer spalken, ik ben gewoon vleugellam’
Barbara van ’t Hoen.
© foto caspar huurdeman

Barbara van ’t Hoen van de Vogelopvang Soest: ’Dierenartsen bellen óns voor advies over vogels’

Nee, zich zorgen maken dat de inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit morgen op de stoep staat om ook de Soester Vogelopvang te sluiten doet Barbara van ’t Hoen niet.

Maar de sluiting van de collega-vogelopvang in Naarden maakt wat haar betreft opnieuw heel erg duidelijk dat er weinig klopt van de wet- en regelgeving van wilde dieren in Nederland. Een branchevereniging voor dierenopvangen was nu wel handig geweest, verzucht ze.

De opvang van wilde dieren moet voldoen aan regels waar eigenlijk niet aan te voldoen valt. Alle binnengebrachte dieren moeten worden gecheckt door een dierenarts, want alleen een arts mag een diagnose stellen. Maar de aantallen vogels die jaarlijks in een vogelopvang belanden lopen in de duizenden. Allemaal eerst naar de dierenarts is onmogelijk, zowel praktisch qua tijd als ook financieel. Want de dierenarts werkt niet gratis.

,,Bovendien hebben de meeste dierenartsen nauwelijks verstand van vogels. Sterker nog, ze sturen mensen die met een vogel naar hun praktijk komen juist vaak door naar de Vogelopvang, omdat wij er veel meer verstand van hebben”, onderstreept Barbara van ’t Hoen. Hetzelfde geldt overigens ook voor bijvoorbeeld de Egelopvang in Huizen, die dagelijks dierenartsen aan de lijn hebben met vragen over de behandeling van egels, of de dosering van medicatie.

Van ’t Hoen pleit voor aanpassing van de wet- en regelgeving. ,,Opvang van wilde dieren is echt slecht geregeld. Financieel, maar ook wat dit soort dingen betreft”, vindt ze. ,,Goed dat je het kaf van het koren wil scheiden en ervoor wil zorgen dat niet iedereen zomaar een opvang in zijn achtertuin gaat beginnen, daar zijn wij ook heel erg voor, maar dingen moeten wel uitvoerbaar zijn.” Volgens Barbara van ’t Hoen zou een vorm van certificering het beste zijn. ,,Dat we bij de Vogelopvang een cursus volgen en dat we dan een certificaat krijgen voor, ik noem maar wat, dierenarts lichte zorg of zo.”

De mensen bij de Soester Vogelopvang hebben volgens Van ’t Hoen behoorlijk wat kennis van zaken. ,,We hebben hier een aantal paraveterinaire assistentes rondlopen, we volgen regelmatig diverse cursussen, beschikken over de opleiding voor het vakbekwaam houden van vogels, noem het allemaal maar op. We weten waar we het over hebben. Het is ook niet voor niets dat dierenartsen bij ons terecht komen als ze er niet uit komen met vogels.”

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft drie overtredingen van de Diergeneesmiddelenwetgeving geconstateerd bij Vogelhospitaal Naarden, meldt een woordvoerster van de inspectiedienst.

1- er waren medicijnen voorhanden die niet voorhanden mogen zijn,

2- diagnoses moeten altijd worden gesteld door een dierenarts, en dat gebeurde niet (altijd) bij het Vogelhospitaal,

3- er werden ingrepen uitgevoerd die uitsluitend door dierenartsen mogen worden uitgevoerd.

De NVWA heeft de medicijnen die niet voorhanden mochten zijn in beslag genomen. De NVWA heeft het Vogelhospitaal niet gesloten, dat was een besluit van de opvang zelf.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.