Premium

Kroegbaas van ’t Bonte Paard over pistoolschot in zijn zaak: ’Dit verwacht je hier in Laren niet’

Kroegbaas van ’t Bonte Paard over pistoolschot in zijn zaak: ’Dit verwacht je hier in Laren niet’
© Foto Caspar Huurdeman
LAREN

Het personeel van café ’t Bonte Paard in Laren, waar zondag tijdens een vechtpartij een man door de politie werd neergeschoten, is hevig geschrokken. Volgens de eigenaar was er geen vechtpartij tussen groepen, maar zorgden drie overlastgevers voor grote problemen.

„Ik heb dit echt nog nooit meegemaakt. Dit was wel heel extreem. Dit verwacht je hier in Laren niet”, verzucht de kroegbaas, die maandagochtend naar zijn café is gekomen om een oogje in het zeil te houden.

Lees ook: Politie schiet verdachte neer bij vechtpartij bij café in Laren, één agent gewond [video]

Rond half negen kwamen drie mannen de kroeg binnen. Even daarvoor hadden ze de ijsbaan aan de overkant bezocht. En zorgden daar ook al voor problemen, vertelt hij. De kroeg werd door de ijsbaan al gewaarschuwd voor hun komst. De mannen zouden erg dronken zijn, kreeg hij te horen.

Knal voor zijn kop

Dat was ook zo, stelt de eigenaar. Eenmaal binnen, werd er om drank gevraagd. „Het personeel weigerde”, vertelt hij. Wel mocht een van hen naar de WC. Toen hij terugkwam, werd er volgens de kroegbaas opnieuw drank geweigerd, waarna de barman een klap kreeg. „Er werd direct geweld gebruikt. Hij kreeg zo een knal voor zijn kop.”

Lees ook: Ooggetuige schietpartij Laren duikt de keuken van ’t Bonte Paard in om te ontsnappen aan het gevecht: ’Het glas vloog over de tafels’

De amokmakers werden door een groep van ongeveer tien gasten direct de kroeg uitgewerkt en naar het achterterras gedreven. Daar ontstond volgens de kroegbaas een schermutseling. „Een overlastgever was niet rustig te krijgen. Die moest echt door een paar man in bedwang worden gehouden. Het was geen knokpartij tussen groepen. Maar drie mannen die problemen veroorzaakten.”

Rode lap

Toen de politie arriveerde, sloeg de vlam écht in de pan, stelt de eigenaar. „Dat was echt een rode lap voor het drietal. Normaal denk je: de politie komt en dan is het klaar. Maar deze mannen ontploften.”

Kroegbaas van ’t Bonte Paard over pistoolschot in zijn zaak: ’Dit verwacht je hier in Laren niet’
© Foto Mizzle Media

Er ontstond een worsteling tussen de amokmakers en de politie. Waarna een van de mannen werd neergeschoten. Hij zou een agent hebben belaagd, waarop zou zijn geschoten. De kroeg is daarop direct ontruimd, vertelt de eigenaar. „Geweld tegen de politie en hulpverleners. Onbegrijpelijk. Ik weet echt niet wat er momenteel aan de hand is”, verzucht hij. „Het lijkt wel normaal tegenwoordig.”

Personeelsbijeenkomst

Volgens de kroegbaas valt zijn personeel niets te verwijten. „Iedereen die binnenkomt, wordt ingeschat. Ik ben heel blij dat ze de juiste inschatting hebben gemaakt om geen drank te geven. Het team heeft het heel goed gedaan.” Het personeel is hevig geschrokken. Vanmiddag is er een personeelsbijeenkomst.

Alle klanten hebben ondanks de chaos ’netjes afgerekend’. „Er stond zelfs een klant keurig bij het lint te wachten om te betalen. Daaraan merk je dat dit een leuk dorp is.”

Volgens de politie werd een van de agenten zodanig aangevallen, dat hij zijn dienstwapen heeft moeten trekken om zijn belager neer te schieten. De Rijksrecherche doet momenteel onderzoek naar het voorval. Over de identiteit van de verdachten is momenteel niets duidelijk. Volgens dorpsbewoners komen de mannen niet uit Laren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.