Stormloop op appartementen Loosdrecht: Dromen van woonruimte dichtbij

Het deel dat parallel aan de Luitgaardeweg moet komen. Erachter het grootste deel van het complex.
© artist impression: JeeGee Vastgoed
Loosdrecht

Grote drukte op de inloopavond vanavond voor het nieuwe appartementencomplex aan ’t Laantje in Loosdrecht. Naar schatting zeker meer dan tweehonderd mensen hebben al aangegeven interesse te hebben voor een woning.

Al meteen vanaf vijf uur loopt het storm. Het is zelfs zo druk dat er in het begin amper nog mensen bij kunnen. Er zijn veel relatief wat ouderen die ’wat anders willen’, uit vooral ook Loosdrecht, valt een van de medewerkers van Valk Architecten uit Soest op. ,,Mensen die een wat kleinere tuin willen ook”, weet hij. Een oudere man bevestigt het: ,,Ik wil wat kleiner wonen, mijn tuin gaat me opbreken”, vertelt hij.

En dat terwijl het plan zeker ook bedoeld is voor starters en dus vooral jongeren, zo was de bedoeling. Maar de vraag naar woonruimte is groot, ook in Wijdemeren. In totaal 51 appartementen gaat het hier om, waarvan achttien sociale huur en elf middelhuur. Maar de 22 andere woonruimten komen op de woonmarkt. Al probeert ontwikkelaar Johan Zijtveld in overleg met de gemeente Wijdemeren naar eigen zeggen te kijken of sociale huurwoningen niet via sociale koop (ongeveer 220.000 euro) aan de man te brengen zijn.

Op een scherm is een filmpje te zien waarin Zijtveld zijn plannen uitlegt, en toont wat de bedoeling is. Een plattegrond toont hoe het eruit moet gaan zien. Reactieformulieren liggen op tafel klaar, evenals interesseformulieren. Zeker die laatste gaan grif van de hand. Al is er ook een vrouw die graag haar opmerkingen kwijt wil. ,,Het complex is best hoog.” Vervelender nog vindt ze het dat er meer verkeer dreigt op omliggende straten, via de Luitgaardeweg. ,,Waarom bijvoorbeeld niet eenrichtingsverkeer instellen”, oppert ze. ,,Schrijf maar op”, aldus de man van Valk Architecten.

Hij is in elk geval blij dat hij en zijn collega’s bij dit project ’de vrije hand hadden’, laat hij weten. ,,Heel wat anders dan met bestaande bouw die je moet aanpassen.”

Het bouwplan moet eerst nog langs de gemeenteraad van Wijdemeren, die groen licht moet geven. Dat is, aldus Zijtveld, omdat er meer oppervlak bebouwd moet worden. Nu staan er op het perceel langs ’t Laantje twee vrijstaande woningen, die gesloopt moeten worden.

51 apparrtementen

Voor ’t Laantje, een relatief smal pad tussen de Nieuw-Loosdrechtsedijk en de Luitgaardeweg, ligt een plan voor 51 appartementen. Daarvan zijn er - zoals het er nu naar uitziet - 22 voor de koop bestemd. De rest moet huur worden, met achttien sociale huurwoningen (de grens ligt dit jaar op 720,42) en de overige elf met middelhuur (tot maximaal 1000 euro per maand).

Op het terrein van 't Laantje staan nu nog twee woningen, waarvan een met een kantoorgedeelte. Plan is het grootste deel van het nieuwe complex haaks op de Luitgaardeweg te bouwen, een kleiner deel komt er parallel aan, recht tegenover een deel van de Godelindehof. Het appartementencomplex moet drie en vier woonlagen krijgen. Onder het complex moet parkeerruimte komen, om zo overlast voor de buurt te voorkomen. De in- en uitgang daarvan moet op de Luitgaardeweg komen, ’t Laantje zelf blijft zoals nu toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Het aangrenzende Bosje van Sprenger moet bij de plannen gespaard blijven. Voor de nieuwbouw moet het bestemmingsplan aangepast worden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.