Nieuwe nevenfunctie Hilversumse wethouder Jaeger: ’geen belangenverstrengeling’

Wimar Jaeger.
© foto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Hilversum

De nieuwe nevenfunctie van de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger (economie, media) is geen belangenverstrengeling. Dat antwoordt het college van b en w op vragen van de SP.

Vorige week accepteerde Jaeger het voorzittersschap bij de Vereniging Science Centres (VSC). De vereniging komt op voor belangen van verschillende organisaties, waaronder Beeld en Geluid op het mediapark. Het Hilversumse museum krijgt echter subisidie van de gemeente Hilversum - onder meer voor de Dutch Media Week - en dus werden er vraagtekens gezet.

SP-raadslid Pierre van Rooden besloot vragen aan het college te stellen. En in antwoord daarop laat zij weten: ’Wij zijn van oordeel dat er geen sprake is van belangenverstrengeling en dat er geen ’maatregelen’ nodig zijn.’ Het college wijst bij de beantwoording naar een paar specifieke hoofdstukken in het onderzoeksrapport van onderzoeksbureau Bing. Dat bureau onderzocht afgelopen zomer een integriteitsmelding aan het adres van Wimar Jaeger. Dat was vanwege een nevenfunctie bij de Dutch Media Foundation, een instantie die subsidie ontving van de gemeente Hilversum.

Daardoor kwam Jaeger in opspraak over mogelijke belangenverstrengeling. Bing meldde in het rapport dat de belangenverstrengeling niet bewezen werd geacht, maar gaf wel aan dat er een governance-vraagstuk naar boven borrelde. In de beantwoording van de vragen van de SP laat het college dit echter onvermeld.

Wel meldt het college aan raadslid Van Rooden dat er door het college geleerd is van het Bing-rapport. ’Het transparant melden en openbaar maken van nevenfuncties loopt nu goed’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.