4,3 miljoen euro subsidie niet genoeg, Versa moet drie ton bezuinigen

Hilversum

De 4,3 miljoen euro subsidie die Versa Welzijn voor 2020 ontvangt van de gemeente Hilversum is niet genoeg. Er moet nu voor drie ton bezuinigd worden om uit te komen.

In 2019 kreeg Versa 4,2 miljoen euro van de gemeente. Het college stemde aan het begin van het jaar in met een subsidie van 3,9 miljoen euro. Later kwam daar drie ton bij voor maatschappelijk werk, jongerenwerk, opbouwwerk en een sociaal verbinder.

Voor 2020 heeft het college iets meer - zo’n 4,3 miljoen euro - beschikbaar gesteld voor Versa Welzijn. Maar dat is niet genoeg zo blijkt nu. Versa heeft zo’n 4,6 miljoen euro nodig en moet daarom nu drie ton bezuinigen. Dat er meer geld nodig is ligt onder meer aan de nieuwe CAO - dat kost Versa zo’n 190.000 euro extra - het opnemen van de Buurtbus in de begroting (65.000 euro) en dat het ingeraamde bedrag voor jongerenwerk - zo’n 120.000 euro - in werkelijkheid bijna het dubbele is.

Het geldtekort wordt vooral gecompenseerd door het werk in de wijk wat terug te schroeven. Zo is de inzet van jongerenwerk in Zuid, Centrum, Zuidwest en de Meent verlaagd. Ook het maatschappelijk werk in Zuidwest gaat omlaag. Daarnaast moet er efficienter worden gewerkt en wordt er gekeken naar ’kleine aanpassingen in arbeidscontracten’.

Ondanks alle bezuinigingen is het takenpakket van Versa uitgebreid met twee dagdelen laagdrempelige dagbesteding. Op die manier kunnen Hilversummers vaker gebruik maken van het Huis van Fatima (of een andere vorm van dagbesteding).

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.