Minister Engelshoven draagt Limes voor bij Unesco Werelderfgoedlijst: ’De Romeinse grens is een onvervangbaar monument’

Opgraving in het najaar van 2018 van een Limesweg bij Valkenburg Zuid-Holland. De verkleurde ringen in de bodem zijn de resten van houten palen die als fundering werden gebruikt.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

Nederland draagt de Limes, de voormalige grens van het Romeinse Rijk, officieel voor voor een plek op de Unesco Werelderfgoedlijst. Minister Van Engelshoven (cultuur) maakte dat vrijdag bekend in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

In samenwerking met Duitsland wordt in januari de aanvraag bij Unesco ingediend, de VN-organisatie neemt in juli 2021 een besluit. De Limes is volgens de indieners een uniek en onvervangbaar monument met universele waarde voor de mensheid. Vermelding op de Werelderfgoedlijst wordt gezien als internationaal teken van waardering.

Limes is het Latijnse woord voor grens. De noordelijke Limes van het Romeinse Rijk liep tweeduizend jaar geleden dwars door Nederland, langs de Rijn. Om deze grens - onderdeel van de langere grens door Europa, Azië en Noord-Afrika - te beschermen bouwden de Romeinen hier onder andere wachttorens en legerkampen.

Zo verrees bij Nijmegen een legerkamp dat plaats bood aan twee legioenen van zesduizend man. Maar ook forten in Valkenburg, Leiden, Woerden, Utrecht, Bunnik en Arnhem lieten hun sporen na, evenals het Corbulo-kanaal bij Leidschendam en diverse bouwwerken in Duitsland.

Innovatieve constructies

Er zijn in Nederland veel houten resten van die bouwwerken bewaard gebleven, dankzij de hoge grondwaterstanden. Rijen palen langs wegen, bekistingen en houten overblijfselen van Romeinse rivierschepen maken exacte dateringen van de vondsten mogelijk.

Zo is het goed mogelijk om de militaire ontwikkelingsgeschiedenis van het West-Romeinse Rijk te reconstrueren. De Romeinen moesten - aldus de experts - innovatieve constructies bedenken om het dynamische rivierenlandschap van de delta te bedwingen.

,,Het grote aantal overblijfselen van allerlei Romeinse versterkingen in onze bodem maakt de oude grensstreek tot een belangrijk archeologisch monument, dat het waard is om voor toekomstige generaties te bewaren’’, aldus minister Van Engelshoven.

Duitsland

Met 19 vindplaatsen in Nederland en 25 in Duitsland nomineert Nederland ook namens Duitsland. Het nominatiedossier is samen met de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts en de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland opgesteld.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.