Huilende roze vrouw van voetstuk gevallen en keert niet meer terug in Amsterdam

Het beschadigde beeld naast de beurs van Berlage.
© Foto Aidsfonds
Amsterdam

Het beeld van de huilende vrouw dat het Aidsfonds afgelopen zondag in Amsterdam onthulde, is stuk. Het kunstwerk op het Beursplein is vermoedelijk door de wind omgevallen, denkt de politie. Het Aidsfonds sluit vandalisme niet uit en laat het na reparatie verplaatsen naar Amersfoort.

Het roze 3D-geprinte kunstwerk verbeeldt een vrouw. Zij liet om de veertig seconden een traan, wat verwijst naar voor het feit dat er iedere veertig seconden iemand in de wereld sterft aan aids.

Het beeld stond in een bassin gevuld met water: een tranendal als symbool voor de 32 miljoen mensen die sinds de uitbraak van HIV zijn overleden.

Het verhaal ging dat donderdagavond backpackers op het beeld klommen om met mobieltjes te poseren met de roze vrouw. Daarbij zou het beeld bij de knieën zijn afgebroken en de daders ervandoor zijn gegaan. ,,Heel jammer dat zoiets gebeurt. Maar gelukkig was het geen gerichte actie tegen ons’’, zegt Karolien Maris van het Aidsfonds. ,,Het lijkt op baldadigheid.’’ Het Aidsfonds heeft bij de politie aangifte gedaan van vernieling en laat het er verder nadat de politie vermoedde dat de wind de boosdoener was bij zitten.

Het beeld wordt gerepareerd, maar keert niet terug naar Amsterdam. ,,We laten ons niet kisten’’ aldus Maris. Na de opknapbeurt verhuist het kunstwerk naar Amersfoort. ,,Daarna volgt een tournee langs Leeuwarden en Groningen. Ook uit andere hoeken van het land komen aanvragen binnen om het beeld te laten zien.’’ Over de reparatiekosten is nog niets bekend. ,,We hebben het geluk dat we volop hulp krijgen aangeboden.’’

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.