Premium

Herinneringen aan Wampie: wereldberoemd als pony van Sindala, legendarisch in het Gooi als de bierslurpende barhangende pony

© Foto: Studio Kastermans

Rutger Hauer deed het best aardig als blonde held Floris, maar de echte ster van die iconische televiesieserie was natuurlijk Wampie, de dappere pony die met fakir Sindala op zijn rug over de Hoorneboegse hei galoppeerde. Want ja, Wampie… De met afstand meest geliefde pony van Manege Führen – tegenwoordig manege De Kamphorst op de grens van Loosdrecht en Hilversum. Wereldberoemd in Nederland als de pony van Sindala, legendarisch in het Gooi als de bierslurpende barhangende pony die altijd en overal de boel op stelten zette. Een kwart eeuw dood, maar nog lang niet vergeten. We halen herinneringen op met Piet en Diny Führen, ze groeiden als kinderen van stalhouder Führen letterlijk op met Wampie.

,,Wampies stal was tegenover het drankhok van de manege”, begint Piet Führen een van de vele Wampie-anekdotes. ,,Die man van de Hocras zette daar altijd de kratten neer. Maar al die flessen waren steeds kapot. Hoe kan dat nou? Tot ik een keer Wampie betrapte. Wat deed ie? Hij klom met zijn voorbenen op z’n gemetselde voerbak, trok zijn achterbenen erbij, voorbenen over het muurtje en dan kon ie net met zijn mond bij die kratten. Dus die trok een voor een die flesjes uit de kratten en liet ze kapot vallen. Tja, dat was Wampie…”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.