Vogelhospitaal Naarden sluit de deuren nadat de NVWA beslag heeft gelegd op alle medicijnen

Het Vogelhospitaal tijdens een open dag toen er nog geen vuiltje aan de lucht was.
© Archieffoto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Naarden

Vogelhospitaal Naarden sluit onmiddellijk de deuren. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft beslag gelegd op de medicatie. ’Daardoor kunnen wij niet meer de zorg bieden die we volgens het kwaliteitsprotocol verplicht zijn te bieden’, schrijft het asiel op Facebook.

Behalve dat alle medicatie is meegenomen, heeft het Vogelhospitaal ook een mail ontvangen van de NVWA-dierenarts dat ze ook niet mogen spalken, hechten, wonden verzorgen en vaststellen wat een dier heeft. Het Vogelhospitaal was ervan op de hoogte dat zij mogelijk niet geheel voldeed aan de regels, blijkt uit de verklaring op Facebook. ’Goed we weten dat het niet helemaal volgens de regels is, het is een grijs gebied waar we tientallen jaren met welwillende dierenartsen een weg in hebben proberen te vinden’.

Wat het Vogelhospitaal betreft zit er voorlopig niets anders op dan dicht te gaan. ’Alternatief is met elke vogel langs de dierenarts, daar laten beoordelen en een recept meekrijgen. Welke dierenarts heeft ruimte voor zo’n 6000 patiënten per jaar? En oh ja, je moet wel gespecialiseerd zijn in vogels anders mag je ze net als wij ook niet beoordelen’, luidt het cynische commentaar. ’Dus als iemand een dierenarts weet die voor niets of weinig tot wel 140 vogels per dag kan en wil behandelen en daar medische verslaglegging van wil doen ... Dan houden wij ons aanbevolen. Tot die tijd zitten wij met de handen in het haar’, schrijft het Vogelhospitaal. ’

Momenteel zitten er nog ongeveer 140 vogels in Naarden, waar de verzorgers ook niets mee mogen. ’Je hoopt het nooit te hoeven zeggen, maar ook wij zullen de deuren voorlopig moeten sluiten. Blijkbaar is één NVWA-dierenarts voldoende om misschien alle opvangcentra voor wilde dieren in Nederland de nek om te draaien. We zullen samen een vuist moeten maken en onze stem laten horen’, besluit een oproep aan andere vogelhospitaals en dierenopvangen in Nederland.

Kort geleden vroeg het vogelhospitaal nog om een verdubbeling van de subsidie aan alle gemeenten in Gooi en Vechtstreek

Lees ook: ’Eigenlijk te gek voor woorden dat dierenzorg afhankelijk is van een paar goedwillende burgers, omdat de overheid het zelf niet regelt’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.