Hilversum krijgt hulp bij bouwplannen: 10.000 extra huizen rond spoor

Het Arenapark is een van de aangemelde gebieden.
© foto studio kastermans/alexander marks
Hilversum

De gemeente Hilversum heeft woensdag groen licht van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) gekregen voor de plannen om 10.000 woningen te bouwen. Dat is donderdag bekend gemaakt.

De MRA heeft Hilversum aangewezen als een zogeheten sleutelgebied. Dat zorgt ervoor dat de gemeente onder meer hulp in de zin van geld, ambtelijke capaciteit en specifieke kennis krijgt van de Metropoolregio om de mediastad met 25 procent meer huishoudens te laten groeien.

Helpende hand

Wethouder Floris Voorink: „Wij zijn blij met de helpende hand van de Metropoolregio Amsterdam. Omgekeerd is de Metropoolregio blij dat Hilversum en Gooi en Vechtstreek aanhaken. De komende tijd gaan wij met de gemeenteraad en de regio verder in gesprek over onze vraagstukken voor de toekomst.”

Langs het spoor

Nu de plannen zijn goedgekeurd, moeten er in 2040 zo’n 10.000 woningen zijn bijgebouwd in Hilversum. Nu zijn er zo’n 42.000 huishoudens, waardoor Hilversum een kwart groter wordt. Daarnaast komt dan ook meer werkgelegenheid. De gebieden die hiervoor zijn aangewezen zijn de Spoorzone, het Stationsgebied, het Mediapark, het Arenapark en Hilversum-Noord.

Geen exacte plannen

Voorink benadrukte bij de presentatie van de aanvraag, twee weken geleden, dat er nog geen exacte plannen zijn. „Het is alleen een gebied dat wij aanwijzen. Over de invulling gaan wij het nog hebben, onder meer met bewoners en de gemeenteraad.” Het zou dus nog zo kunnen zijn dat de gemeenteraad een streep trekt door de woningbouwplannen.

Lees ook:

Plan voor 10.000 extra woningen aan het spoor maakt Hilversum ’25 procent groter’

Hilversum focust na 2025 op Mediapark en Noord: Nieuwe wijk met 3500 extra woningen en nieuw ’verbindend’ stationsgebied

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.