Vluchten vertraagd op Schiphol door mist

De verkeerstoren van Schiphol gehuld in dichte mist.
© Archief
SCHIPHOL

Op luchthaven Schiphol zijn donderdag meerdere vluchten vertraagd als gevolg van de dichte mist.

"Er kunnen minder vliegtuigen op een baan vertrekken of landen dan normaal, de capaciteit ligt dus lager", aldus een woordvoerder.

Op de website van de luchthaven is te zien dat meerdere vluchten vertraging hebben opgelopen. "Wij raden reizigers aan de website en die van luchtvaartmaatschappijen in de gaten te houden."

Minder vliegtuigen laten vertrekken en landen per uur is voor de veiligheid. Door de mist kunnen vliegtuigen elkaar onderling minder goed zien en ook het zicht van de luchtverkeersleiding is minder goed.

Het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport ligt donderdag tot 12.00 uur stil als gevolg van de dichte mist. Dat laat de luchthaven weten.

"Om op te stijgen hebben we 300 meter zicht nodig en om te landen 550 meter. Die waarden bereiken we nu niet", zegt een woordvoerster. Volgens haar zijn er 1800 passagiers in de vertrekhal die moeten wachten tot hun vlucht gaat.

Eindhoven Airport raadt reizigers aan de website van de luchthaven en de vliegtuigmaatschappijen goed in de gaten te houden. De situatie kan worden aangepast als het weerbeeld verandert.

Vluchten naar Lissabon en Girona zijn donderdagochtend geannuleerd. Dat komt niet door de mist, maar door een staking in Frankrijk.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.