Protest op Amsterdam Sloterdijk tegen kernafvaltransport

Amsterdam

De actiegroep Laka voert maandagmiddag op station Amsterdam Sloterdijk actie tegen het vervoer van kernafval via de Amsterdamse haven naar Rusland.

Een woordvoerder van het LAndelijk Kernenergie Archief (Laka) benadrukt dat het niet de bedoeling om het spoor te blokkeren. In Duitsland deden andere actievoerders dat drie weken geleden wel. „We staan vanaf 17 uur op Sloterdijk met spandoeken en delen flyers uit aan het publiek. Ook bij station Hengelo doen we dat.”

Waarschijnlijk komt de trein met kernafval wel langs Hengelo, maar niet langs Sloterdijk. De trein uit het Duitse Gronau gaat wel door Amsterdam CS en dan via het havenspoor naar de Westhaven. Bij het bedrijf Thor Shipping aan de Ruijgoordweg worden de containers met kernafval aan boord van het schip Mikhail Dudin geladen.

Daarna gaat het over zee naar het Russische Sint-Petersburg. Dat is niet de eindbestemming, want daarna volgt een tweeduizend kilometer lange treinreis richting Siberië. „Daar wordt het in Novoralsk opgeslagen. Daar staan de containers gewoon buiten op een terrein. Dat is geen goede oplossing van radioactief afval. Die containers gaan uiteindelijk roesten. Geen veilige, maar wel een goedkope manier voor Urenco.”

Nederlands kernafval zoals van Urenco uit Arnhem moet verplicht worden opgeslagen bij de Covra in Zeeland. Duits afval kan volgens Laka worden opgeslagen bij Gronau, maar die opslag is nog onbenut. „Sinds mei slaan ze het lekker goedkoop op in Rusland. Het bedrijf en de Nederlandse overheid zeggen steeds dat het geen kernafval is, maar een grondstof. Een deel is in theorie nog herbruikbaar. Maar dan hebben we het over slechts tien procent. Negentig procent is dus afval en daarvan zeggen we dat het veiliger moet worden opgeslagen. Overigens wordt op bescheiden schaal ook in Rusland gedemonstreerd.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.