Premium

Speciaal voor mannen: een knip- of douchebeurt bij de Syrische barbershop in Huizer Krachtcentrale

1/2
Huizen

Fris geknipt, geschoren, gemasseerd en gedoucht; het kan bij de Syrische barbershop van Abdul Aziz Shaikh Abdou (35). Deze kapper gaat van 16 tot en met 20 december proefdraaien in de Krachtcentrale in Huizen.

Shaikh Abdou heeft sinds 2016 een verblijfsvergunning in Nederland, woont in Huizen, en gaat naar eigen zeggen zijn droom achterna: een barbershop waar het niet alleen om knippen gaat, maar waar de klant ‘op Syrische wijze’ in de watten wordt gelegd. Shaikh Abdou: ,,De bedoeling is dat je na het knippen fris met een schoon gezicht en met een goed gevoel naar huis of naar een andere afspraak gaat. Je gezicht kan ik een massage geven, ook een hals- en nekmassage in de kappersstoel is mogelijk en eventueel je baard bijwerken. Een scheerbeurt met warme handdoeken behoort ook tot de mogelijkheden. Na afloop kan je een douche nemen, een drankje drinken en een ‘Syrisch’ broodje gezond eten.”

Damascus

Shaikh Abdou is geen beginner in het kappersvak. Hij heeft vijftien jaar ervaring. In zijn geboortestad Damascus leerde hij het kappersvak en had hij zeven jaar in het centrum een bloeiende eigen zaak met personeel. Ook in Dubai werkte hij een jaar. In 2015 vluchtte hij voor de oorlog in Syrië, om na Libanon via Turkije in 2016 in Nederland te komen. Hij kreeg een verblijfsvergunning en behaalde in 2018 zijn inburgeringsdiploma. Zijn vrouw kwam met hun dochtertje (nu zes jaar oud) ook naar Nederland. Inmiddels heeft het gezin nog een meisje van twee jaar dat in Nederland is geboren. Hij deed met een bijstandsuitkering vrijwilligerswerk in een bejaardenhuis in Bussum. Hij knipte gratis de mannen. Door de gesprekken kon hij zijn Nederlands oefenen.

Jobmaatje

,,Het is een test, een proef om te kijken of dit concept werkt in Huizen”, vult Dion van Lingen (37) aan. Hij begeleidt Abdul Aziz individueel om zijn wens, een eigen zaak, waar te kunnen maken. Hij is oprichter van The Business Factory in Huizen waar hij beginnende ondernemers adviseert en trainingen geeft. Als ‘jobmaatje’ werd hij door de gemeente aan hem gekoppeld. Dion van Lingen: ,,Het gaat erom dat je je persoonlijke missie omzet naar een bedrijfsmissie. Ik heb direct gezegd dat goed Nederlands kunnen spreken een voorwaarde is, ook een Nederlands kappersvakdiploma halen hoort daarbij en dat is gebeurd. Er ligt nu een businessplan, er is een website voor de barbershop, maar nog belangrijker vind ik deze proef. Als dit werkt gaan we in januari 2020 verder. We denken ook aan ’s avonds open zijn. We zitten naast het restaurant in de Krachtcentrale, dus een biertje erbij, waarom niet?”

De Syrische barbershop hanteert verschillende tarieven voor de behandelingen. Je haar laten knippen met een styling naar keuze, inclusief achteraf douchen, kost 25 euro. Op de website staan alle behandelingsmogelijkheden met bijbehorende tarieven en de te serveren broodjes. Reserveren wordt aangeraden want de barbershop is in de week voor kerst geopend van 07.00 tot 10.00 uur ’s ochtends en van 12.00 tot 14.00 uur ’s middags. Reserveren kan via de website www.syrischekapper.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.