’Verbindende’ bruggen verdelen raad Blaricum: oppositie vindt motie verspilling van tijd en geld

De ’verbindende’ brugleuningen van de Blaricummermeent.© STUDIO KASTERMANS/Danielle van Coevorden

Mirjam van Twisk
Blaricum

De verbinding die Hart voor Blaricum hoopt te bereiken met uniforme brugleuningen in de wijken Blaricummermeent en Bijvanck zorgde deze week in de gemeenteraad juist voor verdeeldheid. Oppositie en coalitie stonden pal tegenover elkaar en wisten geen brug te slaan.

Aanleiding voor de verdeeldheid was een motie die Hart voor Blaricum (HvB), gesteund door de overige coalitiepartijen, indiende. In die motie werd het college gevraagd te onderzoeken of er in de Bijvanck draagvlak bestaat voor het opsieren van enkele bruggen met het soort leuningen dat ook in de Blaricummermeent wordt gebruikt. En, als dat de handen op elkaar krijgt in de wijk, wat een dergelijke ingreep gaat kosten.

De suggestie om de bruggen van de Blaricummermeent door te trekken de Bijvanck in, kreeg de HvB-fractie aangereikt van een inwoonster van de wijk. De fractie vond de suggestie in het kader van de verbinding van de verschillende dorpsdelen zo interessant dat ze er een motie van maakte, die bij de raadsvergadering deze week werd ingediend.

Dieptepunt

In die vergadering stuitte de motie op stevig verzet van de oppositie, die zich afvroeg of de gemeente haar geld en ambtelijke capaciteit niet beter kan gebruiken. „Dit is een dieptepunt. Waarom komt u in hemelsnaam met deze motie?”, zo vroeg VVD-fractievoorzitter René Wiegel aan de indieners. „Trek hem in en wacht tot de wethouder die verantwoordelijk is voor de renovatie van de Bijvanck met voorstellen komt”, zo suggereerde hij. Ook D66 had kritiek en noemde de motie een aanslag op ambtelijke tijd. „Andere zaken blijven liggen, omdat er geen tijd voor is”, zo stelde fractievoorzitter Carin Francken.

De hartstochtelijk pleidooien van de oppositie waren echter aan dovemansoren gericht. HvB zette door en kon rekenen op een meerderheid van de stemmen. Democratisch Alternatief Blaricum zei de motie te steunen omdat het benieuwd is naar de uitkomsten van het onderzoek. In de fractie van De Blaricumse Partij zorgden de bruggen voor verdeeldheid. Ineke Breet stemde tegen de motie omdat zij de kunstzinnige brugleuningen van de Blaricummermeent qua stijl niet vindt passen in de Bijvanck, terwijl haar fractiegenoot Bea Kukupessy juist warm liep voor het idee. Die laatste was overigens afwezig bij de raadsvergadering.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.