Premium

Ajax vindt voormalig PSV-linksback Angeliño ’op termijn zeer interessant’

Ajax vindt voormalig PSV-linksback Angeliño ’op termijn zeer interessant’
31 maart 2019: Rasmus Kristensen van Ajax in duel met Angelino van PSV. Daarnaast PSV’er Donyell Malen.
© ANP
Amsterdam

Net nu Ajax de sportieve twist met PSV dit seizoen definitief in zijn voordeel heeft beslist, dient zich een nieuwe strijd aan: om Angeliño (22).

PSV onderzoekt de mogelijkheden tot de terugkeer van de linksback, die dit seizoen bij Manchester City slechts twee keer in de basis begon en twee keer inviel.

Wat de PSV-leiding wellicht niet weet, is dat de Spanjaard de afgelopen weken al meerdere keren informeel bij Ajax is aangeboden en Angeliño als ’op termijn zeer interessant’ wordt omschreven. Of Manchester City bereid is om mee te werken aan een (tijdelijk) vertrek, is niet bekend.

Het is logisch dat PSV werk maakt van een terugkeer van Angeliño. De Eindhovenaren hebben een gigantisch probleem op de linksbackpositie. Afgelopen zomer werden Angeliño’s landgenoot Toni Lato en de Fransman Olivier Boscagli binnengehaald om het verlies van de City-back op te vangen.

Maar de eerste heeft het vanaf dag één niet kunnen laten zien. PSV zal achteraf blij zijn dat Valencia een streep zette door een verkoop voor vijf miljoen euro en hem slechts wilde verhuren. Lato staat in de winterstop voor een terugkeer naar Spanje.

Boscagli verspeelde vroeg in het seizoen zijn krediet links achterin. Voor Mark van Bommel is middenvelder Michal Sadilek de beste optie als linksback. Een karakterspeler, maar wel eentje die simpelweg niet voldoende blijkt te kunnen verdedigen. Met zijn fouten tegen Willem II (bij de 1-0) en afgelopen zondag Emmen (voorafgaand aan de 1-1) kostte hij PSV dure punten.

Met Angeliño hoopt PSV één van zijn verloren sleutelspelers, naast Luuk de Jong en Hirving Lozano, terug te brengen in zijn selectie. Hij is een bewezen toplinksback in de eredivisie én de Champions League. De Eindhovenaren kunnen er blind op varen dat zijn rentree een enorme kwaliteitsimpuls betekent.

De grote vraag is alleen wat PSV hem kan bieden, behalve speeltijd. De club zal met hem de jacht op AZ willen inzetten om plek twee te bemachtigen, die volgend seizoen recht geeft op de voorrondes van de Champions League. Maar daar moet inmiddels een achterstand van zeven punten voor worden goedgemaakt. De ploeg van Van Bommel is uitgespeeld in Europa.

Maar Eindhoven is voor Angeliño wel een vertrouwde omgeving. Club en speler weten wat ze aan elkaar hebben. Bij Ajax krijgt hij in eerste instantie te maken met de moordende concurrentie van Nicolas Tagliafico.

En dan rest de vraag: hoe ver wil de top van PSV voor hem gaan? De Eindhovenaren hebben een goed gespekte kas door de miljoenen van de Lozano-transfer, maar de selectie lijkt inmiddels op dusdanig veel posities aan reparatie onderhevig, dat de club waarschijnlijk niet even ruwweg 15 tot 20 miljoen euro voor één speler zal neerleggen.

Angeliño vertrok afgelopen zomer voor een terugkoopclausule van 12 miljoen euro en tot het betalen van dergelijke bedragen laat PSV zich sowieso zelden verleiden.

Hoewel: afgelopen zomer werd de Portugees Bruma voor hetzelfde bedrag, exclusie enkele bescheiden bonussen, van het Duitse RB Leipzig overgenomen. Desondanks lijkt huren een logischere optie. Maar is dat reëel, met een kapitaalkrachtig Ajax als concurrent?

Een keuze voor de Johan Cruijff Arena in plaats van het Philips Stadion is niet alleen financieel, maar ook sportief interessant voor Angeliño. Als Ajax Manchester City komende transferperiode al weet te bewegen tot een verkoop (of eventueel verhuur) van de verdediger, dan is hij na de winterstop minimaal verzekerd van Europa League-voetbal en mogelijk van de knock-outfase van de Champions League.

Meer nieuws uit Ajax