Premium

Eerste theatersolo van Guido Spek in De Boerderij: ’Ik heb door GTST een stevige basis’

Eerste theatersolo van Guido Spek in De Boerderij: ’Ik heb door GTST een stevige basis’
Guido Spek, hier samen met Jeremy Baker (l.), in de musical ’Into the woods’.
© FOTO PEGGY DE HAAN

Trots laat Guido Spek de trailer van zijn eerste theatersolo op zijn telefoon zien. In het filmpje leveren diverse mensen direct na afloop van zijn optreden commentaar dat varieert van een lovend ’ik ben geraakt’ tot een wat kritischer ’ik had de indruk dat je het niet helemaal goed voorbereid had’. „Ik wilde het zo eerlijk mogelijk houden. Er wordt al genoeg bij elkaar gelogen op het internet.”

De titel van zijn muzikale cabaretprogramma luidt niet voor niets ’Guido Spek gelooft niet álles wat op internet staat’. Spek staat op 14 december in De Boerderij in Huizen.

„Er zijn theaters die in de programmaboekjes de ’t’ achter ’gelooft’ hebben weggelaten. Dat is niet de bedoeling, omdat het dan een andere lading krijgt, maar ik vind dat eigenlijk ook wel weer grappig”, aldus de 29-jarige Spek, die duidelijk wars is van al te gladde marketingcampagnes. Zo heeft hij ook nog niet al te veel tamtam gemaakt rondom zijn solo. „Ik moet het allemaal nog maar bewijzen, hè. Laten we eerst maar eens afwachten hoe de voorstelling uitpakt.”

Eerste theatersolo van Guido Spek in De Boerderij: ’Ik heb door GTST een stevige basis’
Met Jim Bakkum in ’Hartsvrienden’.
© foto Roy Beusker

Dat zijn show in de meeste programmaboekjes is weggezet onder het kopje cabaret vindt hij op zich prima, al is hij er zelf nog niet helemaal uit wat het precies is. „Ik wil nog niet te veel labels plakken, maar er zijn liedjes en het is om te lachen, dus dan kom je al snel in die hoek uit”, vertelt Spek. „Muzikaal varieert het in ieder geval van hele kleine Nederlandstalige liedjes op de gitaar tot grote epische nummers. Als er hier een piano stond, dan kon ik je wat laten horen, maar helaas.”

Grappige kanten

En de rode draad? „We denken tegenwoordig dat we alles op internet kunnen vinden, maar er zijn nog zoveel vragen waar we geen antwoorden op hebben. Zelf vind ik het ook wel prettig dat er nog iets overblijft om over na te denken. Maar ik laat in de voorstelling ook de grappige kanten van het internet zien. Zoals de misverstanden die er kunnen ontstaan door Google Translate. Zo schreven mijn Spaanse vakantieliefde en ik elkaar gedichten. Als ik die door de online vertaler heen gooide, leverde dat hilarische poëzie op.”

De zanger en acteur zit er overigens verrassend relaxed bij, terwijl zijn solo toch echt niet de enige voorstelling is die hij dit seizoen speelt. Binnenkort is hij bij de Nederlandse Reisopera te zien in een concertante versie van ’Wonderful Town’ van Leonard Bernstein (o.a. ’West Side Story’) en in december beginnen de repetities voor de feelgood musical ’Verliefd op Ibiza’. „Misschien wil ik inderdaad wel wat veel”, geeft hij toe: „Maar ik vind het leuk en het gaat tot nu toe prima, dus dan zie ik het probleem niet.”

Eerste theatersolo van Guido Spek in De Boerderij: ’Ik heb door GTST een stevige basis’
Guido Spek tijdens de presentatie van’ Into the Woods’ in 2017.
© foto ANP

Daarnaast doet hij dit seizoen ook nog twee keer mee met de theaterversie van ’De Vloer op’. Voor improviseren draait hij dus kennelijk ook zijn hand al niet om. „Ik weet dat het de klassieke nachtmerrie van veel acteurs is dat ze hun tekst vergeten, maar zelf heb ik die angst niet. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, er kan in het theater altijd iets fout gaan of iets onverwachts gebeuren. Dan moet je zorgen dat het in de basis goed zit en dat je van daaruit verder kunt bouwen. Wat dat betreft was ’Goede tijden slechte tijden’ een goede training. Ik heb daar zoveel kilometers gemaakt. Dat geeft je een stevige basis waardoor je niet zo snel uit het veld geslagen raakt.”

Conservatorium

Voor de rol van Sjoerd Bouwhuis in ’Goede tijden slechte tijden’ onderbrak Guido Spek in 2010 zijn studie aan het Rotterdamse conservatorium, om pas zevenenhalf jaar later afscheid te nemen van de soapserie. Ondertussen had hij al een aantal keren zijn liefde voor het theater weer opgepakt door rollen in o.a. de musicals ’Hartsvrienden’ (2015) en ’Into the woods’ (2017).

Dat hij met het verlaten van de serie een stukje financiële vastigheid heeft opgegeven, is niet iets waar hij verder veel over kwijt wil. „Ik ben dit niet gaan doen om rijk te worden.” Wel wist hij als klein Rotterdams jongetje al dat hij wilde acteren en zingen. „Ik kom uit een gezin met zeven kinderen en mijn oudere broers en zussen zaten al bij Jeugdtheater Hofplein. Daar ben ik toen ook gaan spelen. En niet alleen omdat zij daar al zaten. Ik heb het laatst nog eens aan mijn moeder gevraagd en volgens haar wilde ik het echt zelf heel graag. Ik wist al op m’n zesde dat ik ooit nog eens een eigen voorstelling wilde maken en nu is het dan eindelijk zo ver.”

Guido Spek gelooft niet álles wat op internet staat, te zien in De Boerderij Huizen, 14 december, 20.15 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.