’Michelin-ster’ voor Naardermeer met tien jaar verlengd; Raad van Europa onder de indruk van verbetering waterkwaliteit

’Michelin-ster’ voor Naardermeer met tien jaar verlengd; Raad van Europa onder de indruk van verbetering waterkwaliteit
De Raad van Europa is onder de indruk van de stappen die gezet zijn met betrekking tot het verbeteren van de waterkwaliteit.
© Foto Natuurmonumenten/Geurt Besselink
Naarden

Trots is boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten. Het Europees diploma voor het Naardermeer is verlengd tot 2029. ,,Je kunt het zien als een soort Michelin-ster voor het omgaan met beschermde natuurgebieden.”

,,De Raad van Europa heeft onlangs het Naardermeer bezocht en geconstateerd dat we nog steeds voldoen aan alle vereisten”, vertelt Hoogenstein. ,,Hierbij gaat het niet alleen om het behouden en versterken van de natuur, maar ook om het betrekken van de omgeving. Een belangrijke rol is weggelegd voor onze vrijwilligers; zij verzetten veel werk in het Naardermeer.”

In 2004 werd het diploma voor het eerst toegekend aan het Naardermeer; daarna wordt het diploma steeds voor vijf of tien jaar verlengd. De Raad van Europa is onder de indruk van de stappen die gezet zijn met betrekking tot het verbeteren van de waterkwaliteit, aldus Hoogenstein.

’Michelin-ster’ voor Naardermeer met tien jaar verlengd; Raad van Europa onder de indruk van verbetering waterkwaliteit
De zeldzame sierlijke witsnuitlibel heeft zich nu ook in het natuurgebeied gevestigd.
© Foto Luc Hoogenstein

„Dat zie je terug in de kranswiervegetaties, kwetsbare waterplanten die het alleen goed doen als de waterkwaliteit optimaal is. Dat geldt ook voor de sierlijke witsnuitlibel. Deze zeer zeldzame soort heeft zich recent in het Naardermeer gevestigd dankzij de goede waterkwaliteit en het heldere water. Daarnaast sprak het succes van onze ’best practise’ maatregelen ze aan. We hebben netten geplaatst langs de rietstroken waar purperreigers broeden; hierdoor konden ganzen het jonge riet niet opeten. Dit betekende meer en sterker riet, waardoor de populatie in het Naardermeer bijna verdubbelde.”

Vierde gebied

Het Naardermeer is het vierde gebied in Nederland met deze onderscheiding, naast de Boschplaat, Weerribben-Wieden en de Oostvaardersplassen. In de 46 lidstaten van de Raad van Europa hebben slechts 74 natuurgebieden deze bijzondere status.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.