Wereldlichtjesdag in Muiden met stille tocht voor alle overleden kinderen

Caroline Blokker (r) organiseert Wereldlichtjesdag in Gooise Meren.© archieffoto studio kastermans/ben den ouden

Er komt een stille tocht in Muiden dit jaar.© foto’s Dennis Lieffering

1 / 2
Joyce Huibers
Gooise Meren

Wereldlichtjesdag wordt in Gooise Meren zondag voor de zevende keer gehouden. Dit jaar niet in Bussum, maar in de Kazerne in Muiden.

,,Ook wij merken dat de drempel om mee te doen hoog ligt”, zegt organisator Caroline Blokker. ,,Vorig jaar kwam dat ook door de locatie, het kerkgebouw van het Apostolisch Genootschap. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een meer laagdrempelige plek.”

Blokker heeft meer vernieuwingen doorgevoerd. Zo is er voorafgaand aan de bijeenkomst in de Kazerne om 17.45 uur een stille tocht vanaf Parkeerplaats P1 in Muiden. Ook mensen die zelf geen kind zijn verloren zijn hierbij welkom. Bewoners langs de route is gevraagd een brandende kaars voor het raam te zetten ter nagedachtenis aan de kinderen. ,,Iedereen reageerde enthousiast.”

Bloem

Die saamhorigheid is precies wat Blokker voor ogen heeft met Wereldlichtjesdag. ,,Het verlies van een kind treft niet alleen de ouders. Hoe mooi is het als we dit verlies met elkaar kunnen dragen. Zo heb ik bijvoorbeeld ook hulpverleners uitgenodigd. Zij krijgen in hun werk ook te maken met overleden kinderen.”

Blokker vraagt alle deelnemers aan de stille tocht een bloem mee te nemen. Die worden voor de Kazerne in een hartvorm neergelegd. Ook wordt er een klein tijdelijk monumentje onthuld. De stille tocht wordt afgesloten met het gezamenlijk zingen van het lied ‘Stille Nacht’.

Het programma gaat voor ouders, familieleden en genodigden verder in de Kazerne. Daar worden de namen van overleden kinderen genoemd door de burgemeesters van Huizen, Wijdemeren en Laren. Han ter Heegde van Gooise Meren reikt de aanwezige ouders een kaars aan die zij mogen ontsteken. ,,Wereldlichtjesdag stopt niet bij de gemeentegrens. Ik hoop dat op deze manier ook mensen uit omringende gemeenten zich welkom voelen”, aldus Blokker die zelf drie kinderen verloor en op deze avond een gedicht voordraagt. ,,En mochten er meer ouders zijn die graag zelf iets willen zeggen, dan is daar ruimte voor.”

De avond wordt afgesloten met het herdenkingsconcert Vier het Leven door jongerenkoor Snow uit Loosdrecht en het Malando Trio. ,,Lichte muziek. Deze tijd van het jaar is voor veel mensen toch al moeilijker, ik wil mensen niet met een te zwaar gemoed naar huis laten gaan.”

Het volledige programma is te vinden op https://nl-nl.facebook.com/WLDGOOI/

In Muiderberg vindt ook Wereldlichtjesdag plaats. Het uitvaartcentrum aan de Badlaan gaat zondag om 18.30 uur open. Om 19.00 uur wordt zoals overal de kaars aangestoken. Er is ook een kleine troostmarkt aanwezig.

Lees ook: Hilversummer Ries de Winter verloor zijn dochter Sofieke en zoon Abraham: ’Ik denk nog elke dag aan ze’

Lees ook: Op Wereldlichtjesdag gaat er een golf van licht door het Gooi voor overleden kinderen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.