Premium

Tweede klasse zondag: Praktijk een stuk weerbarstiger dan ’papier’ voor ontsnappend SO Soest

Tweede klasse zondag: Praktijk een stuk weerbarstiger dan ’papier’ voor ontsnappend SO Soest
Gelegenheidsaanvoerder Mitchell Zwart gaat het luchtduel aan met een Amsterdamse tegenstander.
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Soest

Het was zo’n mooi programma in de tweede klasse B: koploper Pancratius op bezoek bij het sterke Theole en SO Soest thuis tegen het in de onderste regionen verkerende Zeeburgia. Een ideale kans om de kop te grijpen. Alleen werkten de gedisciplineerde Amsterdammers niet mee. Sterker: als Midas Dorrestein twee minuten voor tijd de terechte strafschop van Zeeburgia-spits Imar Kort niet miraculeus had gestopt, waren de druiven voor de mannen van René van der Kooij nog zuurder geweest.

Het praatje in de rust van Van der Kooij leek zijn uitwerking niet te missen: de hoekschop, die Jorney Kappenberg vlak na de hervatting mooi bij de tweede paal neerlegde, werd vervolgens keihard door linkerverdediger Thijs Janmaat tegen de touwen gekopt en de tijd leek rijp om het karwei definitief te klaren. Daar dacht Zeeburgia anders over. Menno Willems, coach van de Amsterdammers, zei het voor de wedstrijd al: „We hebben een nieuw, jong en talentvol elftal en er wordt continu geschaafd aan de discipline. We zullen altijd proberen het positiespel op eigen helft te spelen en niet de lange bal te hanteren. We spelen echt goed, maar verzuimen vaak de kansen te verzilveren.”

En Soest was gewaarschuwd. De getoonde videobeelden spraken voor zich, maar toch liet de nummer twee van de ranglijst zich - zonder de geblesseerde aanvoerder Rayendall Bitorina - nog bijna verrassen. In een bijzonder aantrekkelijke eerste helft had Soest, op een paar speldenprikken van Zeeburgia na, de mogelijkheden nog om de wedstrijd in het slot te gooien. Kansen voor de verder onzichtbare Jordy Stins, Mitchell Zwart en spits Ali Coban misten doel of werden vakkundig onschadelijk gemaakt door de uitstekend keepende Gino van Luijn, een invaller onder lat bij Zeeburgia.

Maar de tactische uitvoering van het geliefde 3-5-2-systeem van Van der Kooij begon langzaam maar zeker meer scheurtjes te vertonen. Van der Kooij: „Ik was al niet zo blij met die eerste helft. We spelen natuurlijk met drie verdedigers en vijf middenvelders en als iedereen dan naar binnen kruipt, wordt het wel heel druk op het middenveld. Onze aanvallers hadden ook sneller terug gemoeten en de verdediging had wat hoger moeten spelen, maar het veld werd steeds groter en dat werkte in ons nadeel. Zeeburgia heeft veel individuele klasse en snelle vleugels. We hadden meer in de duels moeten komen, dan zijn wij sterker. Weet je, we zijn blij met een punt. Maar dat zijn we natuurlijk niet.”

Willems was trots op zijn team. In zijn eerste jaar bij de ’krasse honderdjarige’ neemt hij de vorderingen met plezier waar. Met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar ziet de oud-Ajacied veel perspectief. „Als we - zoals vanmiddag in de tweede helft - de ruimte krijgen, krijgen we ook de kansen. In de eerste helft ging het nog wel gelijk op, maar na de rust hebben we druk gezet op Soest, vooral via de vleugels. We missen echter gewoon wat ervaring en voetbalgogme.”

Plaatsvervangend Soest-aanvoerder Mitchell Zwart was zwaar teleurgesteld. Hij was schuldig aan de Amsterdamse strafschop vlak voor tijd. „We wisten dat dit een goede ploeg is. Volgens mij is er in deze klasse geen ploeg die zo georganiseerd druk kan zetten als Zeeburgia. Wij hadden in de tweede helft moeite het veld compact te houden. We waren gewoon niet in goede doen en we misten Rayendall ook. Hij brengt meestal wél de rust in ons spel.”

En toch had Soest zeven minuten voor tijd de wedstrijd ook zomaar nog naar zich toe kunnen trekken. De inzet van Coban was echter wederom een prooi voor Van Luijn, die de bal uit de uiterste hoek ronselde en tot hoekschop degradeerde.

Het was een ijskoude, maar heerlijke middag in Soest: twee voetballende ploegen, een gemêleerd gezelschap, een sportieve pot en een uitstekende scheidsrechter Jeroen de Groot. Het mag, in een tijd dat het zondagvoetbal flink onder druk staat, best eens gezegd worden.

SO Soest: Dorrestein; Kappenberg, Zwart, Janmaat (80. Hooft); Wincoop (62. Van der Leeden), Tullemans, Van Ginkel (78. Dore Aminata), Nicolaas, Stins; Parol, Coban.

Meer nieuws uit Sport Regionaal