Bedrijfspand Hilversum doorzocht en drie aanhoudingen vanwege fraude met gestolen elektronica

Hilversum

Een bedrijfspand in Hilversum is maandag doorzocht door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) in een onderzoek naar fraude met gestolen elektronica. Ook werden drie mannen (51, 37 en 31 jaar) aangehouden en werden in totaal vier woningen in Coevorden en de gemeenten Oostellingwerf en Roerdalen doorzocht.

Waar het bedrijfspand precies is gevestigd en waar de verdachten vandaan komen, heeft de FIOD nog niet gemeld.

De drie mannen worden verdacht van belastingfraude, witwassen, heling en verduistering in dienstbetrekking.

De 51-jarige man heeft vermoedelijk apparatuur bij zijn werkgever verduisterd. Via de 37-jarige man zouden grote hoeveelheden apparatuur geleverd worden aan de 31-jarige man. De FIOD vermoedt dat laatstgenoemde de spullen doorverkoopt aan aan particulieren. Daarbij doet hij naar de Belastingdienst voorkomen dat het om tweedehands apparatuur gaat. Op die manier zijn vermoedelijk onjuiste aangiften omzetbelasting gedaan en is de Nederlandse schatkist ruim een miljoen euro misgelopen.

De FIOD kwam de zaak op het spoor na een tip van de Belastingdienst. De 51-jarige man had in vier jaar tijd ruim een half miljoen ingezet op goksites. Dit geld zou afkomstig zijn uit handel in elektronica. Mede omdat hij deze inkomsten niet had opgegeven en het om een omvangrijk bedrag ging, trok de Belastingdienst aan de bel.

Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op administratie, digitale gegevens, een woning, contant geld, een auto en cryptovaluta.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.