Op Wereldlichtjesdag gaat een golf van licht voor alle overleden kinderen door het Gooi

Zondag 8 december is het Wereldlichtjesdag.
Hilversum

Op Wereldlichtjesdag branden mensen wereldwijd om 19.00 uur plaatselijke tijd kaarsen voor overleden kinderen. Zo gaat er zondag 8 december een golf van licht rond de wereld.

In Nederland doen inmiddels 60 gemeenten mee. Hilversum voor het tweede jaar. In de aula van begraafplaats Zuiderhof worden de overleden kinderen herdacht met kaarsen, muziek, gedichten, verhalen en omhelzingen van lotgenoten.

Zo leest Suzan Hilhorst, die kort achter elkaar haar twee jonge dochtertjes verloor en daar een boek over schreef, een overdenking voor. Mirjam Schoots vertelt over het eerste jaar rouw na de dood van haar zoon Maurits (17). Hij overleed plotseling aan meningokokken.

„Wereldlichtjesdag is bedoeld voor alle overleden kinderen. Ongeacht geloof, kleur of leeftijd. En niet alleen ouders zijn welkom. Ook broers en zussen, grootouders en andere betrokkenen”, zegt Ramona Beemsterboer van Uitvaartstichting Hilversum, beheerder van de begraafplaatsen en het crematorium. Samen met de Vereniging Ouders van een Overleden Kind organiseert zij de herdenking. „De drempel is voor sommigen hoog maar we weten dat de behoefte om lotgenoten te ontmoeten groot is. Of het nou om het verlies van een foetus gaat of om je kind van 46”, zegt Beemsterboer. „Vorig jaar kwam een vrouw in haar eentje binnen, ze was alleen maar aan het huilen. Ik ben naast haar zitten en heb haar hand vastgehouden. Ze hing een foto op van een baby’tje. Ze was zes jaar geleden overleden. Ze vertrouwde me toe dat ze nog nooit hulp gezocht had. Haar man kon er niet over praten. Begin dit jaar zag ik haar hier op de begraafplaats met haar man samen naar het graf van hun dochtertje gaan. Zo’n mooi moment was dat.”

Kortsluiting

Voor rouw bestaat geen handleiding, zegt rouwbegeleider Annette Horsman (ze verloor haar man) van Uitvaartstichting Hilversum. Zij is betrokken bij de organisatie van Wereldlichtjesdag. „Soms zeggen mensen na een tijdje ’nu moet je maar weer aan het gewone leven gaan deelnemen’. Hoezo? Kennelijk vind je omgeving dat je verder moet terwijl er bij jou misschien nog korstsluiting is in je hoofd.”

Het thema in Hilversum is dit jaar ’kleur’. „Kinderen hebben kleur gegeven aan ons leven. We ontsteken gekleurde waxinelichtjes, laten foto’s zien van de kinderen en hun namen komen in beeld. We maken er een bijeenkomst van in een intieme setting. We eindigen met een lied over hoop van lotgenoot Marcel van Oostrom. We willen mensen niet moedeloos naar huis sturen.”

Lees ook: Hilversummer Ries de Winter verloor dochter Sofieke en zoon Abraham: ’Je kind verliezen hoort niet, ik denk nog elke dag aan ze’

Wereldlichtjesdag Hilversum, zondag 8 december vanaf 18.30 uur op begraafplaats Zuiderhof aan de Kolhornseweg 13 in Hilversum.

Aanmelden van namen en foto’s van overleden kinderen:

aanmelden@uitvaartstichtinghilversum.nl of 035-6210960

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.