Premium

Hilversumse politiek zet de nodige kanttekeningen bij artikel over burgemeester Pieter Broertjes

Hilversumse politiek zet de nodige kanttekeningen bij artikel over burgemeester Pieter Broertjes
De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes.
© Foto: Gemeente Hilversum
Hilversum

De Hilversumse politiek is weinig onder de indruk van het artikel dat zaterdag in NRC Handelsblad stond. In het stuk wordt burgemeester Pieter Broertjes ervan beticht - ’ondanks waarschuwingen’ - geregeld te hebben samengewerkt met Abou Hafs, die is gearresteerd in een terrorisme-onderzoek.

Fractievoorzitter Annemarie den Daas van coalitiepartij D66 is niet onder de indruk van het artikel. „Ik vind ’samenwerking’ met Abou Hafs ook niet de juiste terminologie. Ik vind het een vaag artikel, met onduidelijke bronnen. Bovendien zijn zowel Broertjes als Hafs niet geïnterviewd. Op zo’n manier kun je over iedereen wel een artikel bij elkaar plakken. Het doet geen recht aan de topburgemeester die Pieter Broertjes is.”

De reactie van Bianca Verweij, fractievoorzitter van oppositiepartij SP, sluit daarbij aan: „Ik vind het nogal makkelijk geschreven, ik vind het een iets te eenvoudige optelsom. Ik weet dat burgemeester Broertjes met dit soort dingen juist heel zorgvuldig omgaat. Waar ik wel van ben geschrokken is dat een wethouder uit het college, wethouders in de regio, iemand van de politie en een ambtenaar hem zouden hebben gewaarschuwd. Daarover zou ik nog wel eens met de burgemeester willen praten.”

Fractievoorzitter Femke van Drooge van oppositiepartij PvdA: „Ik vind het zorgwekkend dat iemand die in Hilversum woont en een belangrijke rol speelt binnen de moslim-gemeenschap mogelijk financierder van een terroristische organisatie is. Ik denk dat we heel scherp moeten zijn op hoe we omgaan met potentiële radicalisering in Hilversum. Overigens heeft de burgemeester ons al eerder in de commissie economie & bestuur over zijn contacten met Hafs - maar ook over zijn onuitgenodigde en onaangekondigde aanwezigheid - geïnformeerd en heeft hij ons ook verteld dat dit artikel eraan kwam. In het artikel wordt gesuggereerd dat Broertjes tegen alle signalen in vriendjes is gebleven met deze meneer, maar dat denk ik niet. Ik geloof zeker niet dat Abou Hafs ’zo maar kon aanschuiven’ in Hilversum.”

Van Drooge vervolgt: „Wat ik ook zorgwekkend vind, is dat Hafs als jongerenbegeleider bij zorginstelling L-Zorg kwetsbare jongeren onder zijn hoede heeft gehad. Ik vind dat we daar goed naar moeten kijken. Ik heb inmiddels ook begrepen dat de regio in gesprek gaat met L-Zorg, over de rol die Abou Hafs binnen die organisatie heeft gespeeld.”

Broertjes wil zelf overigens niet reageren op het artikel. Via een woordvoerster laat hij weten dat de contacten die hij met Abou Hafs heeft gehad alweer vijf jaar geleden zijn. Met de kennis van nu vindt hij een reactie op de aantijgingen niet zinvol. „Bovendien is het onder de rechter”, aldus de woordvoerster. Ze voegt daaraan toe dat een burgemeester vaker voor het dilemma staat: ga je de verbinding met iemand aan of stoot je iemand af.

Lees ook: Jihadverdachte kon rustig aanschuiven in Hilversum

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.