Premium

Online platform ’Thuisafgehaald’ probeert voet aan de grond te krijgen in Hilversum

Online platform ’Thuisafgehaald’ probeert voet aan de grond te krijgen in Hilversum
Lutske Augustijn (43) in haar keuken aan de Lijsterweg in Hilversum. Ze is sinds afgelopen thuiskok. ,,Ik vind dat iedereen het verdient om van een goede en gezonde maaltijd te kunnen genieten.’’
© Foto: Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden
Hilversum

Het online platform Thuisafgehaald probeert voet aan de grond te krijgen in Hilversum, zodat ook oudere, kwetsbare en/of hulpbehoevende mensen in aanraking komen met het delen van maaltijden, het basisprincipe van Thuisafgehaald.

In Hilversum zou een subsidie nodig zijn van vijfentwintig mille, zegt directeur Stéphanie van Gerven. „Zij moeten natuurlijk zelf een afweging maken met hoe ze met de middelen omgaan.” Ze voegt daaraan toe: „We zijn echt heel hard bezig in Hilversum, want we geloven echt in de kracht van delen.” Tot op heden echter zonder succes.

Platform Thuisafgehaald bestaat bijna acht jaar en is nog steeds groeiende. „We zitten nu op 65.000 gedeelde maaltijden en 40- tot 45.000 ontmoetingen per jaar - en dat is uiteindelijk waar we het voor doen”, zegt Van Gerven. Het aantal thuiskoks bedraagt nu 12.500. „Ik hoop dat ooit in elke straat een thuiskok zit, zodat de drempel lager wordt en dit initiatief gemakkelijker bereikbaar wordt.”

Sinds een kleine twee jaar richt de ideële organisatie zich nadrukkelijker op kwetsbare en/of oudere mensen, of mensen met een psychische aandoening. Of het ontlasten van een mantelzorger. Van Gerven: „Mensen die in een kwetsbare positie zitten. Die niet meer voor zichzelf kunnen koken of niet meer elke dag. Hierdoor kunnen mensen bovendien ook langer zelfstandig blijven wonen.”

In elf gemeenten ontvangt Thuisafgehaald inmiddels subsidie om zogenoemde matches tot stand te brengen tussen thuiskoks en kwetsbare inwoners in de samenleving. Met dat geld worden onder meer (telefonische) gesprekken gehouden met thuiskoks, voorlichting gegeven in buurthuizen en contact gelegd met zorgnetwerken. „Dat levert matches op die gemiddeld wel drie jaar duren in plaats van een half jaar”, zegt Van Gerven.

Thuisafgehaald controleert actief of de maaltijden voor deze kwetsbare doelgroep inderdaad tegen kostprijs worden aangeboden. „De richtlijn is tussen de vier en zes euro.” Voor alle Thuiskoks geldt overigens dat ze moeten voldoen aan de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. „Ze moeten zich dus houden aan dezelfde regels die voor restaurants gelden.” Kleine uitzonderingen daargelaten, zegt ze, zoals de verplichting van twee deuren tussen keuken en toiletruimte. „Thuiskoks kunnen dus ook een boete krijgen, maar dat is tot nu toe gelukkig niet het geval geweest.”

Regio 10/11: ’Veel meer dan alleen maar een maaltijd’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.